Bez doprinosa mjesečno 10.000 radnika

574

Bez zdravstvenog i penzijskog osiguranja je mjesečno oko 10.000 radnika u Srpskoj!

Od decembra 2015. do kraja februara ove godine broj zaposlenih kojima poslodavci ne uplaćuju doprinose pao je sa 266.000 na 237.000.

Najviše ispaštaju, ponovo, oni najugroženiji – radnici čija plata se kreće u rasponu od 370 do 610 KM.

– Doprinosi na plate u ovom rasponu u decembru su uplaćivani za njih 102.244, a taj broj u februaru je pao na 93.822 radnika, pokazali su podaci PURS-a.

Kada je riječ o zaposlenima koji primaju minimalac, odnosno koji su prijavljeni na platu od 370 maraka, doprinosi su u decembru uplaćivani za 22.549 zaposlenih. Međutim, podaci govore da su u februaru doprinosi uplaćeni za 7.600 radnika manje.

Bez doprinosa su ostali i oni koji zarađuju više od 2.000 maraka mjesečno, tako da je u decembru bilo 11.008 zaposlenih kojima su uplaćivani doprinosi na platu veću od 2.000 maraka, dok je u februaru ovaj broj radnika smanjen na 7.577.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS istakao je daa nigdje u svijetu ne postoji mogućnost da poslodavci isplaćuju platu, a da istovremeno ne uplaćuju doprinose, kao što je slučaj kod nas.

– Sa ovom praksom treba što prije prestati. Kompletan javni sektor masovno se koristi ovim načinom izbjegavanja obaveza, rekao je Škrebić.

On je dodao da svi oni koji ne plaćaju doprinose, bilo iz privatnog ili javnog sektora, treba da zaključaju firme i da više uopšte ne rade.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS rekla je da se u normalnim zemljama ne može desiti da poslodavci ne uplaćuju poreze i doprinose.

– Očigledno je da su zakazale nadležne institucije, odnosno Poreska uprava i Inspektorat Srpske, koji su dopustili da poslodavci ne poštuju zakone, kazala je Mišićeva, te dodala da nepoštivanje zakona o porezima i doprinosima i prava radnika da dobiju zarađenu platu, mora biti najoštrije sankcionisano.

– Zbog nesavjesnog ponašanja pate radnici, fondovi, pa i kompletno društvo. Rješenje je u krajnjem pooštravanju kontrola primjene zakona o porezima, kolektivnih ugovora, Zakona o radu i sankcionisanje onih koji to ne rade, naglasila je Mišićeva.
Fond zdravstvenog osiguranja RS takođe upozorava da poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose.

– Ostvarenje prihoda Fonda u potpunosti zavisi od naplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, a po tom osnovu potraživanja Fonda iznose 200 miliona KM. Doprinosi samo lani nisu uplaćivani za više od 42.000 radnika i poljoprivrednika, naveli su u Fondu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA