Bern neće uvoditi sankcije jer zadržava neutralnost

622

Švajcarska ima veoma jasan stav o pitanju sankcija protiv Rusije, rekao je Štefan Flukiger /Stefan Fluckiger/, zvaničnik federalnog departmana za spoljne poslove zemlje.

“Mi ne osjećamo pritisak niti od SAD niti EU da se priključimo antiruskim sankcijama. Naš stav je jasan i mi smo ga prenijeli svim stranama – i SAD, Rusiji i EU”, rekao je Flukiger, odgovarajući na pitanje da li Švajcarska osjeća određeni pritisak po pitanju sankcija protiv Rusije.

On je dodao da Švajcarska neće uvoditi sankcije, ali da su i isto vrijeme preduzete mjere da se švajcarska teritorija ne može koristiti za zaobilaženje sankcija.

“Naša neutralnost igra važnu ulogu u definisanju takve politike”, rekao je on, dodajući da iako nema pritiska ima puno objašnjavanja.

Prema njegovim riječima, Amerikanci pitaju zašto se Švajcarska ne pridruži sankcijama, a Bern odgovara zato što je ovo neutralna zemlja.

“Rusi nas pitaju zašto primjenjujemo sankcije, a mi kažemo da to ne činimo, tako da tu ima puno objašnjavanja”, rekao je Flukiger, dodajući da ne postoje švajcarske sankcije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA