Bebe kao male balerine (VIDEO)

1055

Nera ima nešto više od dvije godine, a već se polako upoznaje sa osnovama klasičnog baleta. Da njoj i njenim drugaricama ne bi bilo dosadno, te kako bi uživali u veselom druženju, pobrinula se trener Maja Radonjić.

Časovi Baby baleta u klubu Allegro u Banjaluci namjenjeni su mališanima od dvije do pet godina starosti, jer su to, kako kažu, najbolje godine za početak učenja ove plesne forme putem igre.

– Baby balet je najmlađa grupa. One su male i njihova pažnja je jako labilna, zato se sve vježbe rade po pet ili deset minuta. Rade osnove klasičnog baleta, motoričke vježbe, vježbe snage, različiti poligoni spretnosti, sve u principu što se u tom uzrastastu može naučiti sa njima se radi – kaže trener u Klubu ritmičke gimnastike “Allegro” Banjaluka, Maja Radonjić.

I onda dijete već sa četiri i po godine prelazi u stariju grupu. Tu se dijete opredjeli da li će na klasični balet ili ritmičku gimnastiku. Balet je privlačniji povučenijim djevojčicama, a sportski tipovi, takmičarski nastrojeni idu na ritmičku gimnastiku – rekla je Maja.

A najmađe ritmičarke u klubu “Allegro” vrijedno vježbaju za predstojeća takmičenja. Nastupale su one širom regiona,a svoje plesno umjeće usavršavaju iz dana u dan. U klubu “Allegro” svjesni su da iza dobrih rezultata stoje godine i godine rada. Zato ne kriju da su tek na početku, a prvi koraci na sceni pokazali su se kao veoma uspješni.

– Ritmičku gimnastiku imamo zadnjih osam godina tako da smo mi u tom svijetu sporta poprilično na početku. Svake godine imamo sve bolje rezultate na takmičenjima. Pred ovim mladim djevojčicama su tek takmičenja i mi smo zadovoljni, uglavnom – tvrdi ona.

Ritmička gimnastika sadrži oko 60 odsto elemenata klasičnog baleta. Posebnost i prepoznatljivost ritmičke gimnastike je u vježbanju sa spravama poput vijače, obruča, lopte, čunjeva i traka.

– Balet i ritmička gimnastika utiču na držanje. Rade se puno vježbi snage za trup, leđa, stomak. Razvija se ta neka ženstvena strana, muzikalnost. Kroz balet se rade puno vježbi za stopala, tako da se sprječava pojava ravnih stopala, kriva kičma. Djeca imaju loše držanje – kaže Maja Radonjić.

– U ritmičkoj gimnastici nema dječaka. Tu nam se nisu ni pojavljivali. Na baletu, mi se zezamo, zaluta pokoji dječak, ali na našu žalost ne ostaju – rekla je.

Za razliku od klasičnog baleta koji je umjetnost, ritmička gimnastika predstavlja kombinaciju sportske gimnastike i baleta. Na časovima se razvija i podstiče samopouzdanje, disciplina i koncentracija, a na sceni, ove djevojčice, pokazuju svu raskoš i harmoniju pokreta.

Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA