Banjaluka dobila “roditeljsku kuću”! (VIDEO)

870

Nakon niza humanitrnih akcija Roditeljska kuća za djecu i roditelje oboljele od malignih bolesti je otvorena. Ova kuća će posebno biti značajna roditeljima koji se bore sa malignim oboljenjima svoje djee, a nisu iz Banjaluke.

Nakon dvije godine čekanja, objekat od oko 500 kvadrata, mališanima i njihovim roditeljima znatno će  olakšati liječenje.  Ali tu se čeknje ne završava. Iako formalno otvorena, kuća još uvijek nije useljiva. Potpuno opremanje i namještanje se očekuje kroz dva mjeseca.  Za roditelje to nije problem, jer kako kažu ovo je veliki dan. Važno im je da više neće morati plaćati skupe stanove dok su njihova djeca na liječenju. Ipak, iznad svega, najvažnija će biti podrška drugih roditelja i blizina djeteta.

Bojana Djurić iz Doboja kaže da je njena ćerka Maša prije dvije godine oboljela od leukemije.

– Mi smo bile ovdje na liječenju i bile smo na klinici. Poslije toga smo morale da plaćamo stan i tu smo živjele godinu dana priatno u neuslovnom stanu. Ovaj projekat ne samo što jenas spasava novčano, važan je za nas roditelje koji dolazimo iz unutrašnjosti, jer se borimo sa bolešću ali i finansijskim tegobama – kaže Bojana.

Da je roditeljska kuća i ranije trebala Srpskoj, svjedoče podaci o konstantnom povećavanju oboljele djece od malignih bolesti. Trenutno se na liječenje  u Srpskoj nalazi oko 50 mališana. Ljekari su dodali da je odjeljenje hematonkologije dobro  opremljeno i  da su uspješni sa liječenjem. Pored zdravstvene pomoći roditelji i djeca će u kući imati i kompletnu psihološku pomoć.

Dr Jelica Predojević Samardžić sa Odjeljenja dječije hematoonkologije kaže da se trenutni broj pacijenata  mijenja od ujutru prema naveče.

– Preko 50 djece iz svih krajeva RS trenutno prima hemo ili zračnu terapiju – rekla je dr Predojević.

Dijana Berić, sekretar Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti istakla je koliko je značajno to što je Banjaluka i RS dobila svoju prvu „roditeljsku kuću”.

– Djeca će ovdje imati kompletnu njegu i brigu, ali i psihološku podršku, kako za djecu tako i za roditelje koji zajedno sa njima to preživljavaju i bore se – kaže ona.

Svečanim presjecanjem vrpce, kuću je otvorio predsjednik Srpske Milorad Dodik, zajedno sa mališanima.  Poželio je da svako ko u nju uđe, zdrav iz nje izađe. Obećao je i da će odmah izdati nalog od 100 000 maraka za potpuno namještanje.

– Već sutra ću potpisati odluku da se dodijeli 100 000 maraka da bi se kuća opremila. Koliko će trajati procedura ne mogu da kažem, ali vjerujem da je to mjesec do dva dana da se usele – kaže Dodik.

Za ovaj projekat je izdvojeno 850 000 maraka koje su sakupljene u humanitarnoj akciji S ljubavlju hrabrim srcima. Kuća ima sedam  apartmana, igronicu, zajedničke prostorije i učionice. Ime  „Iskra“  je dobila po Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti.

Tokom svog obraćanja iz Udruženja su se posebno osvrnuli na Radu Vješticu,  koja je jedan od osnivača Udruženja  i glavni inicijator ovog projekta.  Bez nje „roditeljska kuća“ ne bi postojala i ona se za nju borila do poslednjeg dana.

Jelena Bojanić/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA