Austrija: Rizvanović iz zatvora prebačen na psihijatriju

570

Alen Rizvanović, 27-godišnjak porijeklom iz BiH, koji je sredinom prošle godine u austrijskom gradu Gracu automobilom usmrtio troje ljudi, uključujući i četvorogodišnjeg dječaka, te povrijedio 34 osobe, bit će prebačen u psihijatrijsku bolnicu.

Kako navode austrijski mediji, postoji mala vjerovatnoća da će Rizvanović biti optužen za ubistvo.

Naime, austrijski sud smatra da je Rizvanović duševno bolestan, te je donio odluku da bude pušten iz zatvora, gdje je proveo skoro godinu dana, i bude prebačen u psihijatrijsku bolnicu, gdje će biti liječen, piše Krone.at.

2

Sud je takođe odlučio da Rizvanović neće biti optužen za ubistvo u slučaju da dođe do suđenja, koje se očekuje krajem ljeta. On će, najvjerovatnije, biti smješten u institut za mentalno oboljele koji su osmnjičeni za neko krivično djelo.

– Objektivno, nismo ni imali druge mogućnosti – izjavio je Kristijan Krošel, austrijski državni tužilac, koji je pregledao izvještaje tri eksperta o Rizvanovićevom duševnom stanju.

3NJemački profesor forenzičke psihijatrije i psihoterapije Jirgen Miller posljednji je u nizu eksperata koji su donijeli sud o mentalnom stanju Rizvanovića. Dva prethodna eksperta razlikovali su se u svojim procjenama. Miller je u svom izvještaju istakao da Rizvanović pati od paranoidne šizofrenije, te da je u takvom stanju i izveo napad 20. juna prošle godine. Sva tri eksperta saglasna su da je napad počinjen u stanju duševnog rastrojstva, te da postoji visok rizik da će se i u budućnosti slično ponašati.

Podsjećamo, Rizvanović je 20. juna 2015. godine ubio tri osobe i ranio 34 zaletjevši se terenskim vozilom u Gracu među pješake. Optužen je za namjerno zalijetanje u više desetaka pješaka u pješačkoj zoni u središtu grada, nakon čega se predao policiji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA