Andreja Mladenović novi gradonačelnik Beograda?

571
Andreja Mladenović

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali mogao bi već u narednim danima da podnese ostavku zbog dešavanja u Savamali, pišu “Novosti”.

Osim toga, beogradski list nezvanično saznaje da će ga u tom slučaju najvjerovatnije naslijediti njegov sadašnji zamjenik Andreja Mladenović.

To bi trebalo da bude epilog političkog zemljotresa koji je nastao nakon što je mandatar Aleksandar Vučić objelodanio da iza rušenja objekata u Savamali stoji vrh prijestoničke vlasti i da će pojedinci morati da snose i političku odgovornost.

Poslije otkrića mandatara, pljušte zahtjevi da Mali podnese ostavku, a on se još ne oglašava o daljim potezima.

– Gradonačelnik je došao na posao i normalno obavljao sve svoje aktivnosti – rečeno je za “Novosti”, u kabinetu prvog čovjeka glavnog grada.

U svakom slučaju, zakon kaže da će Mali, i poslije odlaska s čela grada (bilo ostavkom, bilo razrješenjem), nastaviti da vodi prijestonicu do izbora novog gradonačelnika.

Izvori “Novosti” tvrde da će se redosljed narednih političkih poteza najvjerovatnije odigrati u tri koraka:

Poslije ostavke ili razrješenja Malog, Skupština grada ima rok od mjesec dana da izabere novog gradonačelnika iz redova 110 odbornika, i to većinom glasova. Ukoliko se to ne desi, Vlada uvodi prinudnu upravu, koja vodi grad do izbora.

To što Mladenović trenutno nije odbornik, jer je podnio ostavku kada je izabran za zamjenika gradonačelnika, ne predstavlja prepreku da sjedne u “stolicu Malog”. Naime, pošto odlaskom gradonačelnika i njemu prestaje funkcija zamjenika, može da mu se vrati odbornički mandat ukoliko postoji takav zahtev.

Potresi u Starom dvoru uskomešali su i tabor SNS. Naročito pošto je Zorana Mihajlović javno podržala Malog.

Osim toga, policija i dalje prikuplja podatke od direktnih aktera “noćnog rušenja” u Savamali, nezvanično saznaju “Novosti”.

Rekonstruisan je cijeli događaj – od toga ko je dao nalog, i kakav, pa do imena onih koji su to sproveli u djelo.

– Već za nekoliko dana policijski izvještaj će se naći na tužiočevom stolu. Sva imena su na papiru – navodi njihov izvor.

Objekti u Hercegovačkoj ulici u Beogradu porušeni su bagerima u noći između 24. i 25. aprila. Ljudi koji su imali fantomke na glavama maltretirali su građane koji su se tu zatekli, pretresali ih, oduzimali im telefone, vezivali i zatvarali u šupu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA