Akcija “Kruna”: Policija RS “češlja” IDDEEA i matične urede u nekim opštinama

548

Policija RS započela je rano jutros međunarodnu akciju kodnog naziva “Kruna“ usmjerenu protiv većeg broja osoba zbog izvršenja više krivičnih dijela iz oblasti organizovanog krimina, saopšteno je iz MUP-a RS.

Prema riječima Mienw Miljanović, načelnika Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS, u toku su pretresi na više lokacija na području Bosne i Hercogovine, Hrvatske i Slovenije, a pretresaju se i prostorije Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), u pojedinim opštinama i matični uredi.

– Riječ je o realizaciji istrage koju već više mjeseci provodi Jedinica za organizovani kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH, navela je Miljanovićeva.

Ona je naglasila da je istragom ustanovljeno da su lica iz BiH omugućila većem broju kriminogenih lica (registrovani rasturači opojnih droga, ubice za kojima se traga, zloupotreba ovlaštenja u privredi…) sa područja Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bugarske i drugih zemalja da pribave originalne biometrijske pasoše i lične karte BiH pomoću kradenih indetiteta lica koja su se odselila sa područja BiH u zemlje trećeg svijeta (Australija, Kanada…).

Miljanovićeva je dodala da će tokom dana javnost biti upoznata o detaljima aktivnosti koje su u toku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA