Bez povlačenja odluke o objavljivanju rezultata popisa

673

Uprkos pozivima pojedinih političkih funkcionera iz entiteta Republika Srpska, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovina nema namjeru povući odluku o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH, potvrdio je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić.

On je za klix.ba ponovio kako Agencija za statistiku BiH radi u potpunosti u skladu sa važećim zakonima i međunarodnim preporukama te da su odluka koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić u potpunosti podržali predstavnici svih relevantnih institucija Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija koje su nadležne za ovo pitanje.

– Nije na nama da komentarišemo izjave domaćih zvaničnika, ali moram istaći da Agencija neće nikada raditi suprotno zakonima i međunarodnim standardima bez obzira na pritisak. Ništa neće utjecati na našu nezavisnost i profesionalizam – rekao je Fatić.

Pojedini funkcioneri iz Republike Srpske pozvali su Agenciju za statistiku BiH, odnosno Velimira Jukića, da povuče odluku o objavi rezultata popisa stanovništva.

– Agencija za statistiku neće povući odluku. Nema uopće nikakve pravne mogućnosti da Agencija povuče odluke. Da smo donijeli bilo kakvu drugačiju odluku desilo bi se baš suprotno: imali bi niz tužbi unutar BiH, a i izvan nje jer to bi predstavljalo kršenje međunarodnih propisa. Siguran sam da bi to bilo evidentirano i u Sudu u Strasbourgu – rekao je Fatić za Klix.ba.

Na pitanje kako komentariše najave predsjednika RS-a Milorada Dodika da bi Zavod za statistiku RS-a mogao prekinuti saradnju sa Agencijom za statistiku BiH, Fatić je odgovorio da Republički zavod ima jasno utvrđene obaveze u Zakonu o popisu stanovništva u BiH, entitetskom Zakonu za statistiku i Zakonu o organizaciji popisa u RS-u.

– Svoje obaveze oni crpe iz tih zakona i entiteti su dužni da poštuju te zakone. Ako se desi suprotno onda je logično i jasno šta to znači. Zakon se mora poštovati i on je iznad bilo koga – zaključio je Fatić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA