Kovačević: Incko jednostrano odlučuje o imovini pod zabranom

588

Član Komisije za državnu imovinu Nikola Kovačević izjavio je danas SRNA-i da jaku političku dimenziju ima tvrdnja visokog predstavnika Valentina Incka da BiH pripada pravo svojine državne imovine sa koje je skinut teret zabrane, kao jedinom legitimnom nosiocu tog prava.

Kovačević je istakao da Inckova tvrdnja, ali i zaključak Savjeta ministara BiH o državnoj imovini, nemaju pravni značaj, niti mogu imati bilo kakve pravne posljedice.

On je naveo da je Incko svoje tvrdnje iznio u pismu 24. maja, koje je uputio predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću i predsjedniku Komisije za državnu imovinu Zvonimiru Kutleši.

– Nepoštujući nametnute zakone o državnoj imovini i sve ranije preporuke, Incko jednostrano odlučuje ko ima vlasništvo nad imovinom koja se nalazi pod zabranom. Postavlja se pitanje, čemu svrha nametnutih zakona, ako je prema mišljenju visokog predstavnika riječ o imovini koja pripada BiH – rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, predstavnici Republike Srpske u Komisiji za državnu imovinu doživjeli su veliko razočarenje zbog Inckovog pisma.

– Ovim pismom on derogira sopstvene zakone, sve ranije dogovore i preporuke, koji se odnose na pitanje imovine pod zabranom raspolaganja. Visoki predstavnik zaboravlja da je nametnuo tri zakona u istovjetnom tekstu za BiH i oba entiteta – dodao je Kovačević.

On je naglasio da se posebno postavlja pitanje iz kojih motiva je Incko dostavio pismo na ruke predsjedavajućeg Savjeta ministara i predsjednika Komisije, a izbjegao da o tome obavijesti predsjednike vlada oba entiteta.

– Pa zar je moguće da imovinom koja se nalazi na području grada Trebinja i opštine Teslić upravlja neko sa nivoa BiH – upitao je Kovačević.

On je napomenuo da su predstavnici Republike Srpske bili iznenađeni Inckovim pismom, jer je nekoliko dana prije njegovog slanja, Komisija za državnu imovinu donijela dvije veoma važne odluke za Republiku Srpsku.

– Jedna se odnosila na izuzimanje od zabrane raspolaganja nekretninama u Kasarni ‘Luka Vukalović’ u Trebinju, a druga na izuzimanje od zabrane raspolaganja na nekretninama na području opštine Teslić – podsjetio je Kovačević.

On kaže da su predstavnici Republike Srpske osjećali veliko zadovoljstvo što su donesene navedene odluke.

– Međutim, doživjeli smo veliko razočarenje nakon što smo dobili kopiju Inckovog pisma u kome iskrivljeno tumači odluku Ustavnog suda BiH, koji nije odlučivao o pravu vlasništva nad državnom imovinom – naglasio je Kovačević i podsjetio da je Ustavni sud o navedenom pitanju donio dvije potpuno različite odluke.

Prema njegovim mišljenju, Savjet ministara BiH donio je vrlo diskutabilan zaključak prema kome sve odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja državnom imovinom predsjedavajući Komisije za državnu imovinu bi trebalo da dostavi Pravobranilaštvu BiH i nadležnom sektoru Ministarstva finansija i trezora, radi preduzimanja aktivnosti na zaštiti i knjiženju imovine BiH u skladu sa važećim zakonima.

Kovačević podsjeća da je u Ustavu Republike Srpske jasno navedeno da je teritorija Srpske jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva i da je Dejtonskim mirovnim sporazumom definisano da Srpska na svojoj teritoriji vrši suverenu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

– Nezvanično smo saznali da je u toku postupak imenovanja nove Komisije za državnu imovinu i ne bi bilo dobro da bude imenovano radno tijelo u kome ne bi bili predstavnici Republike Srpske. Bilo koja odluka iz nadležnosti Komisije za državnu imovinu ne može biti donisena bez saglasnosti Republike Srpske – zaključio je Kovačević.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA