Poljoprivrednici najavili blokade puteva

582

Poljoprivrednici, s Vladimirom Usorcem na čelu, donijeli su odluku – sljedeće sedmice blokiraće puteve.

Na današnjem sastanku dali su ultimatum Vladi – ako im premijerka, Željka Cvijanović u roku od pet dana ne kaže kada će biti isplaćeni podsticaji, izvešće traktore na magistralne puteve.

Na sastanak u Gradišci pozvali su novinarske ekipe. Na licu mjesta su se predomislili, zabranili snimanje i vijećali iza zatvorenih vrata, u najvećoj tajnosti. Usorac je, na kraju, ipak progovorio za ATV.

– Odluku smo donijeli da krenemo sa blokadom magistralnih puteva, svaki dan da krenemo sa po jednim magistralnim putem, u Prijedoru, Prnjavoru, Derventi, Gradišci, i tako dalje –  kazao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara.

Blokada će, kaže Usorac, krenuti iz Prijedora, i za početak, trajati sat vremena. Ako ni to ne urodi plodom, ići će, kažu, u totalnu blokadu, a dići će se, tvrdi, na stotine poljoprivrednika iz cijele Srpske. Ipak, voćari ih, po svemu sudeći, neće podržati.

– Zna se da smo do sada mi, možda i najmanje tih podsticaja u RS i uzeli, ali, mi nećemo nikada podržati proteste. Ovo je izborna godina, i na kraju bi to bilo da je to politički, a mi nismo političko udruženje – naglasio je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Dok voćari poručuju da imaju solidnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, mljekari tvrde da sa ministrom, Stevom Mirjanićem, više ne komuniciraju.

– To što ministar kaže da neće slušati šta mi pričamo, to je njegov problem. Mi smo tu da proizvedemo, a on je ministar da obezbjedi pare i da izmiri obaveze koje je Ministarstvo stvorilo prema nama. Ako ne može da izmiri obaveze, onda zna se šta je. Mora da ide –  kategoričan je Usorac.

Ministarstvo poljoprivrede ostalo je doslijedno sebi. Poručuju da najave blokada, kao ni juče, ne žele da komentarišu.

Poljoprivrednici će premijerki pisati već sutra. Ministarstvo poljoprivrede ipak je odreagovalo na najave protesta. Sutra će za podsticaje na račune poljoprivrednicima leći pet miliona maraka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA