Spaljivali su Jevreje u pećnicama, a sad su krenuli na nas!

673

“Spaljivali su Jevreje u pećnicama, a sada Turcima žele da prišiju neki genocid! Zašto ne sagledate sopstvenu istoriju?” Ovim riječima je turski ministar pravde Bekir Bozdag prokomentarisao jučerašnje usvajanje rezolucije nazvane “Sjećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim manjinama u Otomanskom carstvu prije 101 godinu”.

On je rekao da se Turska prema ovoj rezoluciji treba odnositi ili ignorantski ili je potpuno odbaciti.
– Turska nikada ne zaboravlja ni svoje prijatelje niti neprijatelje – poručio je ministar pravde.

Usvajanje rezolucije rezultovalo je prvo povlačenjem diplomatskih poteza poput povlačenja turskog ambasadora iz Njemačke, a svoj maksimum doživjelo je na protestima ljutih Turaka u Berlinu i Istambulu.

Usvajanje rezolucije u Bunestagu juče je dočekano ovacijama ispred zgrade ove institucije gdje su se okupili brojni građani u iščekivanju ovog važnog dokumenta.
Iako pod velikim pritiskom turske vlade, usvajanje simbolične rezolucije kojom se priznaje da se 1915. godine dogodio genocid nad Jermenima, njemački parlamentaraci su uz veliku podršku kancelarke Angele Merkel ipak odlučili da ga osude.

Njemački mediji su izrazili i zabrinutost zbog mogućih posljedica usvajanja ove odluke na migrante između Turske i Evropske unije.

Debatu o priznavanju genocida je inicirao papa Franjo, kada je stradanje Jermena nazvao “prvim genocidom u 20. vijeku. Prošle godine je obilježena stota godišnjica osmanskog masakra u kojem je stadalo milion i po Jermena u Jerevanu. Iako Ankara nije poricala zločin velikih razmjera, oštro je reagovala protiv svih država koje pokolj karakterišu kao genocid.

Mnogi istoričari tvrde da su turske vlasti od 1915. i 1917. godine ubile milion i po Jermena, smatrajući ih saveznicima Rusije, sa kojom su bile u ratu. Turci kažu da je broj žrtava preuveličan. Oni govore o 500.000 ubijenih, na obije strane.

Jermenski narod potpuno je istrijebljen u Anadoliji, a žrtve nikad nisu obeštećene. Više Jermena danas živi van granica svoje zemlje nego u državi koja je prva priznala hrišćanstvo, i veoma su aktivni u naporima da svijet stradanje njihovih predaka nazove genocidom.

Do sada je genocid nad Jermenima priznalo29 zemalja svijeta.

Srpskacafe.com

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA