Održana 14. Međunarodna izložba oldtajmera (VIDEO)

1016

Proteklog vikenda na banjalučkom Trgu Krajine, u organizaciji Auto – moto društva „Banjaluka“, održana je 14. po redu Međunarodna izložba oldtajmera, na kojoj su posjetioci imali priliku vidjeti oko 80 starih automobila i motocikala. Na izložbi su učestvovali vlasnici automobila iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke.

Fićo, peglica, lada ili buba iz 50 – ih godina prošlog vijeka, restauriran Mercedes, BMW ili neki drugi automobil iz 80-ih – automobili su koji u moru savremenih četvorotočkaša privlače pažnju. Pogotovo među ljubiteljima oldatajmera, koji svoje limene ljubimce njeguju godinama, i izlažu na smotrama, kakva je bila i Izložba oldatajmera u Banjaluci. Automobili koji su se ranijih godina viđali na ulicama, nisu brzi, ali u današnjem vremenu jedinstveni su po nekim drugim karakteristikama.

– „Zastava“ iz Fićine serije, odnosno Fićo kombi, kada je radila „Zastava“, iz 1983. godine. Spremana je nekih šest godina sa puno ljubavi i puno truda, puno novca i zalaganja, i na kraju to je neki finalni rezultat koji izgleda kako izgleda – kaže Siniša Ninković iz Banjaluke.
– Auto je iz 1967. godine. Sad će biti 50 godina, restauriran je i služi samo za ove svrhe – rekao je, član Oldtajmer kluba „Zagreb“, Milivoj Žugać.

– Dobar dio tih auta, su auti naše mladosti. Koje su ljudi obnovili i sada ih pokazuju na ovakvim druženjima. Ostaviće ih svojoj djeci u nasljedstvo, jer ti su auti vezani i za neke obiteljske događaje i oni imaju neku posebnu vrijednost – kaže član Oldtajmer kluba „Ero“ Županija Zapadnohercegovačka, Jure Zelić.

Kad god ih vlasnici provozaju gradom, ovi oldtajmeri privuku pažnju prolaznika, od kojih bi neki rado izdvojili i popriličnu sumu novca za jedan ovakav četvorotočkaš. Ipak, vlasnici kažu da je ljubav uloženu u održavanje automobila teško mjeriti materijalnim sredstvima.
Izložba oldatjmera u Banjaluci, okupila je brojne ljubitelje starih autmobila. Koji su, se bar ovim putem prisjetili vremena kada su se na ulicama mogli vidjeti modeli, koje danas rijetko viđamo na našim ulicama.

– Vožnja oldtajmerom, dakle starim automobilima, koji se moraju čuvati i paziti, jer su stariji od 40, 50 i 60 godina, je jedno zadovoljstvo koje vas vraća u neka pređašnja vremena. Ja moram priznati da sam ja jedan od tih koji mnogo u tome uživa. Naravno, da su ovi skupovi djelimično i skupovi jugonostalgičara koji se prisjećaju vremena kada su neki od tih automobila bili kupljeni ili proizvedeni čak u „Zastavi“ – rekao je potpredsjednik Oldtajmer kluba „Veteran“ Banjaluka, Zoran Pavlović.

Vlasnici oldtajmera, ovim putem podsjetili su na vrijeme kada automobili nisu išli brže od 100 na sat, i nisu imali klimu. Nego su sa otvorenim prozorima na vratima udisali prirodu i uživali u dugim vožnjama. Bilo je to vrijeme koje, kako kažu, razumiju samo oni koji su sa svojim limenim ljubimcima obilježili brojna putovanja i stvorili uspomene koje i danas čuvaju kroz brojne priče ispunjene hiljadama prijeđenih kilometara.

Marijana Bogdanović/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA