Vučić: Ne vjerujem u zavjere, ali ni u slučajnosti

627

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne vjeruje u zavjere, ali ni u slučajnosti, posebno kad su u zbivanja u regionu umiješani strani centri moći, što, dodao je, ne oslobađa odgovornosti naše političke elite.

Odgovarajući na pitanje novinara o medijskim navodima da su zbivanja u Republici Srpskoj inicirana spolja, premijer je izrazio uvjerenje da “nekom jeste u interesu” da destabilizuje Balkan, ali da to nikako ne oslobađa od odgovornosti nacionalne političke elite.

– Ne vjerujem u zavjere, ali ni u slučajnosti…pogotovo kad finansiranje dolazi spolja, rekao je Vučić.

On je ponovio apel građanima i političkim liderima Srpske da danas svoje političke stavove i strasti iskažu na miran i dostojanstven način.

– Nadam se da će Srbi danas pokazati svoje demokratsko lice, rekao je i izrazio očekivanje da će protesti proteći u miru.

Premijer se pozvao na primjere iz regiona, podsjećajući da u Makedoniji stranci neprestano pomijeraju datum izbora, da u Hrvatskoj nema kvoruma iako imaju novu vladu, da u Prištini nema sjednice parlamenta bez suzavca, a u Podgorici je, kako je rekao, bilo neprijatno gledati ono što se juče dogodilo.

Na pitanje da li treba očekivati pokušaje ugrožavanja stabilnosti u Srbiji, ocijenio je da je nas iskustvo iz 2000. naučilo da budemo oprezniji, da ne vjerujemo u “jagode sa šlagom”, već u težak rad.

Premijer veoma značajnim pokazateljem odgovornosti građana Srbije smatra to što na izborima nisu glasali za antisistemske stranke, kakve su u regionu dobijale i po 20 odsto glasova, a u Srbiji je to ispod 10 odsto.

Vučić: DS i SRS na Starom gradu – ništa posebno

Ne vidim ništa čudno, ni posebno u tome sto su se DS i SRS udruzile na Starom gradu, poručio je premijer Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Valjevu.

– Vidim da je od toga napravljen veliki slučaj, a ja ne mislim da je to nešto posebno, svi se sa svima udružuju, rekao je Vučić.

Pominjući da su naprednjaci takođe sada u Petrovcu formirali koaliciju s demokrata, uprkos njegovom protivljenju, Vučić je primjetio da ipak “ne možete ljudima da branite da se udružuju na lokalu”, jer, kako je istakao, važno je da na republickom i pokrajinskom nivou “imate jasnu i nedvosmislenu politiku”.

Na lokalu, kako je primjetio, ljudi često vode više računa o ličnim, nego o zajedničkim interesima, o čemu govori činjenica da su neke lokalne liste koje vode računa o interesima građana dobile i 60 odsto podrške građana, a tamo gdje nema suštinske podrške dolazi do “pretakanja”, a potom i “trgovine”, i toga će, zaključio je, uvijek biti.

– Ali, ne vidim da je to neki veliki problem, možda je specificno samo to što je riječ o opštini Stari grad, gdje ima najviše para, a ja se radujem što se moji nisu sjatili oko para. Ili samo nisu imali priliku da se sjate, prokomentarisao je Vučić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA