Vladika Jefrem služio liturgiju u Banjaluci

587

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je noćas u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Vladika Jefrem poručio je da je Hristos vaskrsao radi ljudi i njihovog spasenja, te otvorio dveri raja i vratio u božansko naručje.

“Hristos vaskrse i dade nam nadu na život vječni, ali i snagu da u ovozemaljskom životu ostvarimo taj vječni život. Neka je blagoslov Božiji sa svima vama”, poručio je vladika nakon liturgije, a potom je pročitana i vaskršnja poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Prije liturgije, organizovan je svečani doček Blagodatnog ognja ispred hrama, kojem je prisustvovao veliki broj vjernika.

Plamen Blagodatnog ognja sa groba Isusa Hrista u Jerusalimu i ove godine je donesen na područje Mitropolije dabrobosanske, a njegov doček bio je organizovan ispred Hrama Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Vjernici su imali priliku da zapale svijeće Blagodatnim ognjem i u drugim hramovima Mitropolije dabrobosanske.

Prenošenje Blagodatnog ognja iz Jerusalima u Banjaluku organizovali su Eparhija banjalučka i Republički sekretarijat za vjere.

Pravoslavni vjernici u Republici Srpskoj i Srbiji su i prošle godine uoči Vaskrsa dočekali Blagodatni oganj.

Blagodatni oganj, koga nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog u Crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija je utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se vještački izazvao plamen.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA