Vladika Jefrem: Poštovati bogomolje svih vjera i naroda

1077

NJegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem rekao je na ceremoniji otvaranja obnovljene banjalučke Ferhat-pašine džamije da ljudi moraju naučiti da poštuju bogomolje svih vjera i naroda. “Uvažavajući drugu vjeru, poštujemo svoju i samo na taj način možemo da živimo”, naglasio je vladika Jefrem. On kaže da je dobro poznata radost koja ispunjava vjernike prilikom obnove i izgradnje bogomolja.

– Bogomolja je mjesto gdje vjernik dobija snagu za prevazilaženje životnih izazova i molitva se najjače osjeti u bogomoljama – rekao je vladika banjalučki. On je ocijenio da su bogomolje najljepše i arhitektonski najvrednije građevine. Vladika Jefrem je izrazio zadovoljstvo i sreću što je obnovljena Ferhat-pašina džamija. Biskup banjalučki Franjo Komarica kaže da je zahvalan Bogu što je dočekao otvaranje Ferhadije.

– Ferhadija je simbol Banjaluke i tako će biti i u budućnosti – rekao je Komarica i poručio da su svi u BiH dužni da jedni drugima čine dobro. Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, naglasio je da je za sve narode u BiH značajno otvaranje Ferhadije.

– Velika mi je čast što prisustvujem ovom skupu – rekao je Finci i poželio da svi u BiH zajednički obnavljaju i grade bogomolje. DŽamija Ferhadija izgrađena je 1579. godine i zadužbina je Ferhat-paše Sokolovića. DŽamija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri Unesku. Ovaj vjerski objekat srušen je 1993. godine tokom proteklog rata, a njegova obnova koštala je nekoliko miliona KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA