Vladika Grigorije neće tron u Sarajevu

1821

Tron mitropolita dabrobosanskog u Sarajevu na nedavno završenom proljećnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora ponuđen je epsikopu zahumsko-hercegovačkom Grigoriju, ali je on visoki crkveni položaj – odbio.

Bez ozbira na to on će i u narednih godinu dana upravljati ovom mitropolijom, ali samo u svojstvu administratora.

Dabrobosanska mitropolija, kako se tumači u crkvenim krugovima, dugo je bila zapostavljena, ali sve više dobija na značaju.

– Mitropolija stoji visoko u crkvenoj hijererahiji, ali je slaba po broju vjernika i uticaju. U središtu ideje njenog jačanja je izdvajanje Doboja i okoline iz Zvorničko-tuzlanske eparhije i pripajanje Mitropoliji. Ona bi tako dobila resurse i snagu odgovarajuću renomeu koji uživa u SPC, objašnjava sagovornik “Novosti”, blizak vrhu SPC.

Od ove jedinice Srpske crkve očekuje se da u narednim godinama bude važan faktor u BiH, suočenom s političkim potresima i međunarodnim pritiscima. Izbor budućeg mitropolita, zato, neće proći bez političkog vaganja. Vladika Grigorije u BiH smatra se bliskim predsedniku Miloradu Dodiku, zbog čega su ga mnogi vidjeli na sarajevskom tronu. I drugi kandidat za ovo mjesto, vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, uživa Dodikovo, ali i povjerenje visokog predstavnika u BiH Valentina Incka. Dobre veze sa domaćim, ali i stranim “faktorom” najčešća je preporuka u njegovu korist koja je kružila crkvenim krugovima.

Na najvećim iskušenjima među vladikama koji su, voljom Sabora, rotirali svoje eparhije bez sumnje naći će se bivši episkop istočnoamerički Mitrofan, koji je preuzeo SPC u Kanadi. Ova eparhija, poslije smjene episkopa Georgija, ušla je u fazu turbulencija i podjela.

Najviše tijelo SPC izabralo je arhimandrita Kirila (Bojovića) za vikarnog episkopa doklijskog Mitropolije crnogorsko-primorske”. On će biti zadužen za upražnjenu Eparhiju buenosairesku i južnocentralnoameričku. Novi arhijerej je i protosinđel Siluan (Mrakić), sabrat manastira Pustinje u Valjevskoj eparhiji, koji će preuzeti Mitropoliju australijsko-novozelandsku.

Sabor SPC je saopštio da očekuje da se Upravi za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama, koja postoji pri Ministarstvu pravde, vrati status Ministarstva vjera.

Patrijarh: Vaskrsnuće hram u Njujorku

Hram Svetog Save u Njujorku narodnom vjerom ponovo će vaskrsnuti i podići se iz pepela – napisao je patrijarh srpski Irinej u odgovoru na pismo podrške patrijarha vaseljenskog Vartolomeja.

– Nadamo se da će ovaj sveti hram u najkraćem roku biti osposobljen za nastavak bogoslužbenog života. Još dok je goreo rasplamsao je želju pravoslavnog naroda za obnovom. Izgradnja hrama, prilika je da posvjedočimo i podgrijemo našu ljubav prema svetinji, napisao je patrijarh Irinej.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA