Vlada RS se ponovo zadužuje?

560

Tačno 60 miliona putem obveznica i pet miliona maraka aukcijom trezorskih zapisa zadužiće se Vlada Republike Srpske već početkom juna. Kako novca od MMF-a još nema na vidiku i ovaj put se posegnulo za hartijama od vrijednosti.

– Svaka marka planirana je odlukom o zaduženju, koju je aminovala i Narodna skupština – poručuje ministar finasija Zoran Tegeltija.

– Mi radimo emisiju obveznica i trezorskih zapisa u skladu sa planom kako je planirano u budžetu. Naš izvor finansiranja su budžetska sredstva i prihodi, a ovo su samo finansiranja – rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija.

Sa novim zaduženjem dug Vlade Republike Srpske prema komercijalnim bankama, u 2016. godini, popeće se na više od 250 miliona maraka. Ako se tome dodaju paprene kamatne stope, koje iznose i do pet odsto, ne čudi da se dilu sa MMF-om raduju i ekonomisti.

– Ono što je jako dobro da je postignut aranžman sa MMF-om, koji bi trebao de facto da okonča ovu praksu zaduživanja što bi moglo biti povoljno, s obzirom da su njihove kamatne stope daleko povoljnije od komercijalnih – rekao je Goran Radivojac, ekonomista.

Kratkoročno i dugoročno zaduživanje u Srpskoj odavno je postala praksa. Zato se i ukupan dug trezorskih zapisa povećao  na 92 miliona, a po osnovu obveznica čak na 556 miliona maraka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA