Vlada restrukturiše Fond zdravstvenog osiguranja RS

443

Ako hoćemo zdravstveni sistem koji funkcioniše, moramo ići u restrukturisanje Fonda zdravstvenog osiguranja. Sada nemamo adekvatno punjenje Fonda i tu praksu moramo da promijenimo, najavila je premijerka Željka Cvijanović.

Ministar Dragan Bogdanić kaže da su u ministarstvu krenuli sa detaljnim analizama i pripremama. Ekspertsku pomoć Vladi pružaće stručnjaci iz Svjetske banke, kako bi se pronašli novi modeli i izvori finansiranja zdravstvenog sektora.

– Mi smo se opredijelili da u ovo uključimo i Svjetsku banku, Svjetsku zdravstvenu organizaciju, USAID, ministarstva u Vladi, ministarstvo finansija, ministarstvo zdravlja, da bi odluke kad budu donijete imale neki duži vremenski period, a ne da to bude samo na pokušaju – rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Revizori su dali mišljenje sa rezervom za finansijske izvještaje Fonda zdravstvenog osiguranja RS za 2015. godinu. Fond je prošle godine napravio deficit u iznosu od 20,2 miliona KM, dok ukupan nepokriveni deficit tekućeg perioda iznosi 84,3 miliona KM.

Po osnovu naplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, Fondu se duguje više od 200 miliona KM. Samo u prošloj godini doprinosi uopšte nisu uplaćivani za više od 42.000 radnika i poljoprivrednika. Među njima su se našli i medicinari. U Sindikatu zdravstva kažu da im nije jasno na koji način će Vlada napraviti restrukturisanje FZO. I ranije su, kažu, ukazivali na probleme u zdravstvu i nudili rješenja, ali uzalud.

– Kod nas kako se puni Fond, dolazi do kašnjenja plata. Normalno da se i diretkori postavljaju ne po sposobnosti, nego po stranačkim funkicijama, odlaze, dolaze, prave dugovanja u zdravstvenim ustanovama, niko ni za šta ne odgovara. Na kraju – šta sad? Došli smo u jednu situaciju koja je teška – kaže Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva RS.

Iz FZO, u pisanom odgovoru poručuju da je restrukturisanje Fonda ali i zdravstvnog sistema planirano mjerama ekonomske politike i Reformske agende. Neke od njih su prelazak na trezorski sistem poslovanja, pronalaženje novih modela i izvora finansiranja zdravstvenog sektora, rješenje dugovanja zdravstvenog sektora, precizno normiranje mreže zdravstvenih ustanova, poboljšanje saradnje Fonda i kontrolnih organa, izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA