Vaskršnji ponedeljak u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

653

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Vaskršni ponedeljak. Običaj je da se na današnji dan nastavlja veselje, posjećuju rođaci, prijatelji i komšije. Provjerili smo kako građani Istočnog Sarajeva provode ovaj neradni dan.

Rade oni koji moraju – hitne i komunalne službe, prevoznici, neki prodavci, taksisti. Pred kamere neće ali poručuju da im je svaki dan isti, i radni i neradni. Za vrijeme praznika, kažu, ima više posla, ali ni tada dovoljno.

Građani Istočnog Sarajeva su Vaskrs proslavili uglavnom u krugu porodice, a Vaskršnji ponedjeljak je, kažu nam, prava prilika da se vrijeme provede napolju, u šetnji i druženju sa prijateljima. Kako vremenske prilike ove godine ne idu na ruku onima koji dan žele provesti napolju, danas u Istočnom Sarajevu ulice uglavnom puste.
U šetnji zatičemo najviše penzionera.

Uz priču o proslavi Vaskrsa, mnogi se prisjećaju i nekadašnjih proslava prvog maja. Kako su praznik rada i Vaskrs ove godine obilježeni na isti dan, a uz kišno vrijeme, primjećuju da Prvi maj nije ni obilježen.

– Ima ih koji ne znaju kako je nekad bilo. Gdje su izlasci na uranak, izleti, roštiljanje? Ove godine nema nigdje.

Nestabilne vremenske prilike u velikoj mjeri su uticale na to da građani neradne dane provedu uglavnom u svojim domovima.

Novinar: Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA