Užas i euforija u Bajinoj Bašti

584

Drina i njene obale ispisale su dramu čiji akter je bio 29-godišnji mladić iz mjesta kraj Bajine Bašte, njegova majka, policajci i majstori putari koji ovaj dan neće zaboraviti.

Foto: RAS / RAS Srbija

Ovaj mladić je, kako saznaje “Blic”, juče ujutru oko 7 sati odvezao majku do stanice stotinak metara od porodične kuće, sa koje je ona autobusom trebalo da ode do posla. Kad je izašla iz automobila, izašao je sin i pozdravio je riječima od kojih joj se sledila krv u žilama: “Majko, ja sada idem svojim putem, ovo je kraj”.

Majka je gledala sina kako prelazi put, hladnokrvno se spušta niz obalu i baca u rijeku. Potrčala je za njim, ali ga nije stigla.

Nedaleko odatle, u selu Gornja Crvica, majstori užičkih “Puteva” koji rade na sanaciji drinske magistrale primetili su kako kraj njih staje “ford” iz koga je izašao mladić u žutoj majici.

– Krenuo je niz obalu ka rijeci. Sledećeg trena začuo se pljusak. Videli smo da virovi nose mladića. Nestao je pod bujicom, dok je majka vršitala. Od mladića nije više bilo ni traga ni glasa – priča za „Blic“ svjedok ovog događaja.

Momka je voda izbacila na obalu na strani Republike Srpske
Foto: V. Lojanica / RAS Srbija
Momka je voda izbacila na obalu na strani Republike Srpske.

Putari su pozvali policiju i vatrogasce. U međuvremenu, majka je alarmirala da joj je sin najavio samoubistvo. Reka nabujala i mutna, kažu u Bajinoj Bašti, odavno nije bila veća. Sve je slutilo na najgore, jer Drina ne prašta.

– Počela je pretraga. Čuli smo da je neko u uniformi tražio da se u Crvicu odmah pošalju čamci i kajaci, da se pozovu meštani i dobrovoljci koji bi tragali po rastinju na obalama. Trčali su meštani Crvice od kuće do kuće, dozivali jedni druge da priteknu u pomoć. Ako je i postojala nada da je davljenik živ, utihnula je kad je javljeno da su nizvodno od mesta gde je skočio pronađene njegove patike – prepričava jedan od putara.

U ovakvim prilika, priča nam policajac iz Bajine Bašte, potrebna je hitna akcija jer je moćna i prevrtljiva Drina znala da tela utopljenika krije i nedeljama, da ih nosi desetinama kilometara daleko.

Foto: V. Lojanica / RAS Srbija

Kuknjava je odzvanjala u domaćinstvu majke nesrećnog mladića. A onda se dogodilo nešto čemu se niko nije nadao!

Dok su se spasioci spremali da izvjeste porodicu mladića da nema dobrih vijesti, zazvonio je telefon. Na vezi je bila policija iz Skelana u Republici Srpskoj, u čijem ataru je lijeva obala Drine.

– Našli smo mladića bez dokumenata! Bez obuće je, ima žutu majicu. Kaže da je iz Bajine Bašte, da ga je rijeka izbacila na našu obalu. Donesite dokumenta i dođite po njega – glasio je raport sa druge strane reke.

Za minut-dva, kuknjavu u kući mladića zamenila je euforija.

Foto: V. Lojanica / RAS Srbija

– Ako je zaista pokušao da se ubije, matica mu očigledno nije dala da potone i brzaci su ga bukvalno nasukali na drugu stranu. Na ovom potezu rijeka je široka 80 metara i puna je vrtloga koje ni najbolji plivači ne bi mogli da savladaju – priča kajakaš iz Bajine Bašte i dobar poznavalac Drine.

Kažu da Drina ne prašta, ali se ovaj put, srećom, ipak smilovala!

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA