Uskoro referendum o ulasku Јužne Osetije u sastav Rusije

738

Referendum o ulasku Јužne Osetije u sastav Ruske Federacije biće sproveden naredne godine, a odgovarajući dokument potpisali su predsjednik države Leonid Tibilov i predsjednik skupštine Anatolij Bibilov.

“Rukovodeći se dugoročnim interesima južnoosetijskog naroda i željom da se osigura bezbjednost političke situacije u republici, zajedničkom izjavom uz podršku političkog Savjeta saopštavamo da će se naredne godine održati referendum o ulasku Јužne Osetije u sastav Ruske Federacije“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, referendum će biti održan nakon predsedničkih izbora.

U okviru Savjeta koji je sazvan da razmotri pitanje referenduma, učestvovali su predstavnici državne vlasti, političkih partija, kao i građanskih organizacija.

Prethodno je predsjednik Јužne Osetije rekao da je za sprovođenje referenduma neophodno unijeti određene izmjene u Ustav republike, a tiču se davanja prava šefu države da se obrati predsjedniku Rusije sa prijedlogom da se formira zajednički organ vlasti kojem će biti predata kompletna nadležnost.

– Na taj način ćemo lišiti Rusiju svih političkih rizika koji bi se pojavili u uslovima direktnog ulaska republike u sastav Rusije – istakao je on.

Јužna Osetija, kao i Abhazija, proglasile su svoju nezavisnost avgusta 2008. godine, nakon oružane agresije Gruzije. Rusija je 26. avgusta 2008. godine priznala suverenitet bivših autonomnih oblasti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA