Upoznajte banjalučke dule (VIDEO)

1932

Dragana, Jelena i Brankica su jedine banjalučke dule. Dobro ste čuli! Termin dula potiče od grčke riječi koja u prevodu znači “žena koja služi“. Dule su zapravo osobe koje pružaju fizičku i emocionalu podršku trudnici i porodilji. Naše sagovornice odlučile su se da prođu obuku za dule kako bi otkrile sve tajne i prednosti prirodnog poroda. Osim toga željele su i same što bolje da se pripreme za svoju trudnoću. Dragana Tepić, ovaj kurs, pohađala je skupa sa suprugom Sašom u Beogradu.

– Suprug i ja samo prošli kroz kurs za dule jer se trudnoća ne odnosi samo na ženu, nego na oba partnera, oba prolaze kroz to. Ja mislim da je Saša bio drugi muškrarac koji je sa naših prostora uopšte prošao obuku – kaže Dragana Tepić.

Brankica Štula , prije mjesec dana, rodila je ćerku Ljubicu. Sa osmijehom na licu i bebom u naručju, došla je da sa nama podijeli iskustvo koje je imala kao dula ali i porodilja. Sve što je naučila na kursu za dule pomoglo joj je da porod prođe gotovo savršeno. Kontrakcije je dočekala kod kuće. Sasvim spremna, kako kaže, i fizički i psihički, otišla je u bolnicu i porodila se za svega sat vremena.

– Ja sam se zato spremala godinama (smijeh). Od kako sam završila kurs, tako da je porod bio potpuno prirodan bez jednog jedinog medikamenta. Služila sam se svim trikovima i tehnikama koje sam naučila kao dula, a tako je porod prošao – lako. Kada sam prošla kurs nisam imala iskustvo poroda ali sada kada sam rodila lakše mi je da se suosjećam sa ženama i znam šta će proći i tako da ću se ubuduće aktivnije baviti tom temom – naglasila je Brankica Štula.

Naše sagovornice bile su uz brojne žene tokom trudnoće, međutim nisu prisustvovale njihovim porodima. Kako priča Jelena Žigić u Banjaluci pojam dula nije dovoljno poznat i dulama nije dozovljen ulazak u porodilište. Osim toga, doktori se boje se da će se dula mješati u medicinske odluke. To je , kaže, potpuno netačno. Dule, objašnjava, nisu babice i one su tu da pruže podršku i pripreme ženu za porod. Zatim, da joj stisnu ruku u toku samog čina i kažu joj – ti to možeš!

– Bila sam u toku trudnoće uz ženu kao emotivna podrška , obzirom da živim u Bl nemam priliku da prisustvujem samom porodu, dula vezu i za kucni porod ali ona ne bira gdje ce zena roditi ona je u zenu gdje god da ide. Međutim, kako kod nas nema kucnih poroda onda se podrzumijeva da to bude u bolnici. A tamo su nam vrata zatvorena obzirom da medicinsko osoblje nije upoznato sa temom – kaže Jelena Žigić.

U UKC RS potvrdili su nam da dule do sada nisu imale mogućnost da prisustvuju porodu, ali ne isključuju mogućnost da se i to u budućnosti promijeni. Kako kaže načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo prof. dr Vesna Ećim – Zlojutro dule bi trebale da masiraju ženu, dodaju joj gazu i slično što znači da su, ipak, jedna vrsta medicinskog osoblja. Sve tri naše sagovornice rade kao dule volonterski. Nisu prošle proces certifikacije koji je nešto kompleksniji. Brankica se nada da će u budućnosti i to da realizuje.

– Da bi se postala certifikovana dula mora nakon kursa dula da prođe 3-5 poroda kućnih ili u bolnici, da prođe odrđenu literaturu i nakon toga može da dobije međunarodni certifikat koji se izdaje dulama širom svijeta – objasnila je Dragana Štula.

Naše sagovornice savjetuju ženeama da završe kurs za dule kako bi bile upućene u detalje prirodnog poroda. Edukacija je, kažu, pravi put I najbolji način da se riješite straha. Za sada je obuka za dule u BiH organizovana samo u Sarajevu, ali se ove žene nadaju da će uskoro kurs uspijeti realizovati i u Banjaluci.

Autor: Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA