Ukrajina optužuje Rusiju za ratne zločine u Donbasu

554

Ukrajina je u Ujedinjenim nacijama pozvala Međunarodni krivični sud da započne istragu o masovnim ubistvima u Donbasu.

Ukrajinska delegacija optužila je Rusiju i vođe samoproglašene Donjecke i Luganske republike za izvršavanje tih zločina, piše ukrajinska novinska agencija “Ukrinform“, a prenosi “Sputnjik“.

– U svijetu sadašnje teške situacije u i oko Ukrajine u potpunosti priznajemo potrebu za obezbjeđivanje globalne nadležnosti i zakonitosti Međunarodnog krivičnog suda i podrške tom sudu, navodi se u saopštenju diplomata.

U dokumentu se navodi da oružana agresija Ruske Federacije predstavlja “ozbiljan zločin protiv čovječnosti i ratni zločin koji potpada pod nadležnost Međunarodnog krivičnog suda“.

Takođe se navodi da je Ukrajina podnela zahtjev u vezi sa zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima koje su izvršila lica na visokim funkcijama RF i rukovodioci Donjecke i Luganske republike. Dokument je predat još u septembru 2015. godine u skladu sa članom 12(3) Rimskog statuta, s obzirom da on još nije usvojen na zakonodavnom nivou u Ukrajini.

– Smatramo da će MKS biti jedan od najboljih načina da se omogući da svi počinioci međunarodnih zločina budu privedeni pravdi i da će se priznati masovna kršenja ljudskih prava, a žrtve dobiti nadoknadu za svoja stradanja, dodaje se u dokumentu.

U oktobru je Međunarodno partnerstvo za prava čovjeka predalo u Hagu dokumentaciju o zločinima u Donbasu. Predstavnici organizacije saopštili su da su u papirima dokumentovani zločini obje strane u sukobu.

Ukrajinski sudovi su tokom 2015. godine za ratne zločine osudili 2.500 ljudi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA