Ublažite bol u leđima

689

Bolovi duž kičme, u krstima ili vratu, osjećaj ukočenosti i ograničenost pokreta u gornjem dijelu leđa, mogu da se ublaže pomoću jednostavne tehnike, za koju je potrebna samo teniska loptica, i malo prostora u kući. Efekat nakon nekoliko minuta treninga biće isti kao da ste pola sata proveli kod najboljeg masera.

Naime, teniska loptica je prilično čvrsta, ali je prekrivena mekom tkaninom. Upravo to je potrebno za efiksanu samomasažu.

Ako ove vježbe radite svakodnevno, osim što ćete se osloboditi napetosti i bola u mišićima, cijelo tijelo će biti zategnuto, u odličnoj formi i pripremljeno za sve napore koji vas tokom dana očekuju.

VJEŽBA 1

Stanite pored zida, a lopticu stavite ispod lopatica, ali ne na kičmu, već na mišiće. Naslonite se na nju da je fiksirate za zid. Koljena su malo savijena. Zakotrljajte lopticu duž kičmenih pršljenova, kao da tražite napete tačke. Na taj način ćete izmasirati mišiće duž kičme.

Ako pronađete napeto mjesto, zaustavite kretanje i pritisnite lopticu ka zidu. Zadržite je tako desetak sekundi.

Poslije nekoliko ponavljanja prebacite lopticu sa druge strane kičmenog stuba, i izmasirajte mišiće sa ove strane leđa.

Ova vježba nas istovremeno uči i pravilnom držanju tijela.

VJEŽBA 2

Lezite na pod, lopticu stavite ispod krsta, ali, takođe, ne na kičmu, već na mišiće koji se nalaze tik uz pršljenove. Oslonite se na laktove, noge su savijene u koljenima. Malo podignite zadnjicu i počnite da kotrljate lopticu.

Ako osetite bol, znači da ste pritisnuli tačku u kojoj su mišići veoma napeti. Zadržite se na njoj desetak sekundi, spustite zadnjicu na pod, a noge ispružite napred. Zatim, kotrljajući lopticu, tražite drugu tačku. Masažu uradite sa obe strane donjeg dijela leđa.

Pored masaže ova aktivnost angažuje i mnogo drugih mišića – ramena, zadnjicu, noge…

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA