U muzeju RS otvorena izložba „Nebeski lovci“ (VIDEO)

704

U muzeju Republike Srpske sinoć je otvorena putujuća izložba koja prikazuje raznovrsnost prica grabljivica te njihov značaj u prirodi. Osnovni cilj izložbe je da se predstavi čudesni svijet ove grupe ptica te da se istakne njihov sadržaj u prirodi. Izloba je otvorena do 20 juna.

Oduvijek su ptice grabljivice predstavljale simbol brzine, spretnosti i uzvišenosti. Zbog toga su i korištene kao simboli vladara, država i nacija. Izložba „Nebeski lovci“ koja je otvorena u Muzeju Republike Srpske za cilj ima, da kroz 48 eksponata, prikaže raznovrsnost prica grabljivica na pordučju Srbije, njihov značaj u prirodi te stepen ugroženosti u životnoj sredini u kojoj se nalaze.

– Izložba obuhvata sve ptice grabljivice koje se mogu naći u Srbiji, bilo da se gnezde ili se viđaju samo u toku seobe. Za pravljenje izložbe treba prilično dosta vremena. Prvo je potrebna ideja šta bi ste željeli, zatim tu treba naći određene eksponate, kao i šta je potrebno napisati o tim eksponatima, šta staviti na etikete da bude sadržajno a da bude infomrativno, da ne bude preopširno. Recimo da nam je trebalo oko šest mjeseci da sve to napravimo, posebno što smo u ove panele stavili razlog zbog kojeg su ptice grabljivice specifične, šta je to što ih čini tako moćnima, rekla je autor izložbe Daliborka Stanković.

Ovo je putujuća izlozba koja je u Banjaluku stigla iz Prirodnjačkog muzeja iz Beograda. Predstavlja izuzetno atraktivna svijet ptica grabljvica koje se nalaze na ivici egzistencije, ne samo na našim prostorima nego širom planete. Izlozba je podjeljena u četiri cjeline i kao takva ima edukativni karakter, ističu iz Muzeja Republike Srpske.

– Znamo i već imamo najavljen veliki broj posjeta srednjoškolaca, osnovaca, studenata, jer ovakvav tip izlozbe je vrlo edukativan. Ova izlozba se nastavlja na nastavni plan i program. Zamislite djecu koja su već najavljena u grupnim posjetama kada ovdje vide 48 eksponata ptica koje vide u svojim knjigama, koje mozda ne mogu da vide u prirodi. Zato ćemo ovdje imati radionice gdje će kustosi nadlezni da odrze predavanja o svakoj ptici grabljivici – dakle njihovo stanište, njihova struktura, njihovo čuvanje, njihov zivot, kazala je direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić.

Radi se o čudesnom svijetu ptica. Prikazani su i eksponati vrsta koje su iščezle kao i one koje su u opasnosti od iščezavanja u prirodi. Posebno su interesantne zbog svoe istorijske i naučne vrijednosti. Trebamo da uradimo sve kako bi ove vrste zaštitli i pruzili im sigurnost u njihovom staništu.

– One su veoma ugrozene i to nas je potaklo da priblizimo sve ptice grabljvice publici u smislu da na neki način predstavimo ptice grabljivice u drugom svetlu, one nisu opasne već da su lepe, da su sjajne, da su one na vrhu lanca ishrane a da su ugrozene i da treba da im posvetimo paznju, da ih cuvamo i da budemo svjesni da su ptice grabljvice jako vazne u prirodi i da su jako ugrozene, dodala je Stanković.

Izložba „Nebeski lovci“ namjenjena je širokoj publici, svim zaštitarima prirode, lovcima i publici svih nivoa obrazovanja. Edukativnog karaktera je i kao takva će zasigurno da privuče veliki broj posjetiaca. Svi zainteresovani izlozbu mogu da pogledaju do 20. Juna.

Novinar: Tea Beader

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA