Trebinje: Opozicija traži vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta

440

Odbornici SNSD-a i DNS-a u Skupštini grada Trebinja zatražili su sazivanje vanredne sjednice kako bi se sprovela odluka Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske, koje je nelegitimnim proglasilo odluke donesene na 37. redovnoj sjednici Skupštine grada, te zatražilo njihovu izmjenu, ukidanje ili poništenje, potvrdio je Srni odbornik SNSD Blagoje Šupić.On je pojasnio da je na redovnoj sjednici Skupštine grada koja je održana 25. marta ove godine na neligitiman način verifikovan mandat odborniku Pokreta za Trebinje /PzT/ Nebojši Rudanu prije usvajanja dnevnog reda, napominjući da je tada prekršen poslovnik o radu parlamenta.

– Zbog ignorisanja našeg upozorenja da se krši poslovnik, te da procedura treba da bude ispoštovana, odbornici SNSD-a, DNS-a i NDP-a su napustili sjednicu – podsjeća Šupić.

On kaže da su zatražili da sjednica bude održana do 10. juna, do kada se odluka Ministarstva mora sprovesti, naglašavajući da se odluke nadležnog ministarstva moraju poštovati.

Prema zakonu o lokalnoj samoupravi , ukoliko lokalna zajednica odbije da prihvati instrukcije Ministarstva, ono će u roku od 30 dana poništiti tačke usvojene na sjednici i ukinuti ih preko nadležnog suda, nakon čega će Vlada Republike Srpske poništiti akte organa lokalne samouprave.

Sjednica Skupštine grada Trebinja nije održana skoro dva mjeseca, a opozicija tvrdi da je to zato što gradonačelnik Slavko Vučurević nema većinu.  Vučurević ističe da većina nije upitna i da je ona stabilna.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA