Tomaš za Elta 1 HD: Glavni cilj smanjiti deficit FZO

1052

Gost emisije „U sred srijede“ koja se emituje na Elta 1 HD bio je direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darko Tomaš.

Fond zdravstvenog osigiranja je za finansijski izvještaj za prošlu godinu od glavnog revizora prihvaćen sa rezervom, iako prema riječima Tomaša nisu nađene bitnije zamjerke. Zamjerke koje su stavljene su više tehničke prirode i Fond zdravstvenog osiguranja je te zamjerke i otklonio.

– Smatram da su tehničke prirode bile greške, s obzirom da se radi o pogrešnim evidentiranjima poput avansa koje smo plaćali unaprijed za liječenje naših osiguranika u inostranstvu i da smo trebali voditi račune za avanse u inostranstvu, a ne u zemlji. Druga greška bila je da su određena potraživanja i prihodi koji su proistakli iz određenih sudskih i stečajnih postupaka evidentirani u napomenama umjesto u bilansu stanja i bilansu uspjeha i mi smo te greške tokom revizije i ispravili. Ono što nismo uspjeli, a što je glavna zamjerka revizije je da smanjimo deficit iako se svake godine trudimo da on bude što manji.

Kako je Tomaš istakao kada bi svi poslodavci redovno uplaćivali doprinose za osiguranike, deficit uopšte ne bi ni postojao što je apel na poslodavce da svoje obaveze izmiruju, kao i za same radnike da pokušaju uticati na svoje poslodavce da te obaveze izmire.

Elektronski kartoni i knjižice su već praksa u Evropi, čime bi se puno olakšalo u radu, kao i same zlouptrebe propisivačke politike poput propisivanja lijekova na recept.

– Najveća prednost za građane je ta što neće biti ovjere knjižica i da građani neće morati stajati u redovima da bi svoje knjižice ovjerila. Ovo je ogroman projekat na kome se radi intenzivno već nekoliko mjeseci i mi ćemo se truditi da to uradimo da ne bude bilo kakve greške.

Urednik emisije: Marijana Savić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA