Sutra se obilježava Međunarodni dan babica (VIDEO)

1901

Udruženje građana DRIP organizuje druženje pod nazivom “Recimo hvala onima koji su to zaslužili”. Druženje će se održati sutra u Banjaluci , a povod je obilježavanje Međunarodnog dana babica.

Ukoliko ste imale pozitivno iskustvo sa bar jednom babicom u banjalučkom porodilištu, udruženje građana DRIP poziva vas na druženje. Tačnije, sutra u 18 časova u Banjaluci održaće se akcija pod nazivom “Recimo hvala onima koji su to zaslužili”.

Cilj je da se pismima zahvalnosti promovišu babice koje savjesno i odgovorno rade svoj posao. Povod je obilježavanje međunardonog dana babica, koji će se u cijelom svijetu proslaviti 5. maja.

– Ideja je da majke dožu sa djecom . željele smo da čak priložimo otisak stopala beba koje je ta babaica porodila. A majke bi trebale da pišu ono što osjećaju prema babicama jer sui m se našle u trentuku kada im je bilo najpotrebnije. I želimo da pormovišemo tu profesiju I njenu veoma značajnu ulogu, rekla je Dubravka Vujnović-Božić.

Treba ukazati na loše uslove u porodilištima u Srpskoj, ali se moraju i pohvaliti svi oni koji dobro rade svoj posao, poručuju članovi DRIP-a. Zbog nesavjesnih pojedinaca, citava medicinska profesija je ocrnjena, kaže naša sagovornica.

– U našim prodilištima mnogo toga nedostaje ali nesmijemo zaboraviti da postoje ljudi koji rade posao predano i takve treba istaknuti i pohvaliti za rad . Takvim ljudima treba reći hvala, dodala je Vujnović-Božić.

Članovi DRIP –a pisma majki predaće babicama na njihov dan i time im pokazati koliko žene cijene i pamte toplu riječ i podršku. A da je posao babice odgovoran ali i lijep, najbolje zna Sandra Radetić . Ona već 18 godina pomaže bebama da dođu na svijet.

– Najinteresantnije u našem poslu je to da kada se sve završi I da to sve prođe kako treba , da budu svi zadovoljni i majka i mi i da dobijemo zdravu bebu I osmijeh na licu, kazala je babica na UKC RS Sandra Radetić.

I Slavka Jeremić obavlja posao babice, ali porodilištu u Gradišci. Za 35 godina rada, kaže, porodila je nekoliko hiljade žena. Bilo je i lijepih i tužnih trenutaka ali svoj posao ne bi mjenjala ni za jedan drugi.

– Moj posao je jako težak i odgovoran ali s druge strane jako je lijep, I kada bih se ponovo rodila opet bi radial to isto, istakla je babica u Opštoj bolnici Gradiška Slaka Jeremić.

Trenuci porođaja za ženu nisu nimalo laki, ali se muka zaboravi kada na svijet dođe novi život, priča Slavica. Uz svaku ženu , tokom poroda , treba da bude babica koja voli svoj posao. U Francuskoj babice nazivaju mudrim ženama, a u Japanu – ženama koje masiraju. Ovo zanimanje se pominju čak i u starom zavjetu Biblije. U Engleskoj je 1881. godine osnovan Kraljevski koledž za babice koji je imao za cilj da promoviše ovo zanimanje izjednačavajući ga sa naukom i umjetnošću.

Novinar: Ivana Jokić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA