Strukturalni dijalog – nisu ispunjeni uslovi za ministarski sastanak

670

Službe Evropske komisije smatraju da nisu uspunjeni uslovi za održavanje sutrašnjeg ministarskog sastanka u okviru strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, jer nije dostavljena konsolidovana verzija nacrta zakona o sudovima BiH, potvrđeno je u Delegaciji EU u Sarajevu.

Portparol Delegacije EU u BiH Јamila Milović Halilović rekla je da su službe Evropske komisije, tokom priprema za ovaj sastanak, uputile zahtjev da, prije njegovog održavanja, bude dostavljena konsolidovana verzija nacrta zakona o sudovima BiH, što nije učinjeno.

– S obzirom na to da konsolidovani tekst nije dostavljen, službe Evropske komisije smatraju da nisu uspunjeni uslovi za održavanje ministarskog sastanka i ovaj stav su prenijele ministru pravde BiH Јosipu Grubeši koji kopredsjedava strukturalnim dijalogom, rekla je Halilovićeva.

Ona je navela da su generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson i njegovi saradnici ipak iskazali spremnost da održe bilateralne konsultacije u kontekstu strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH.

Iz Delegacije EU u BiH ranije je saopšteno da će Danijelson i izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove Tomas Mejr-Harting boraviti sutra u BiH, gdje će se sastati sa zvaničnicima BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva.

Tokom ovih sastanaka biće razgovarano o napretku u sprovođenju Reformske agende i ostalim otvorenim pitanjima u okviru procesa evropskih integracija BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA