Stoltenberg: Ne želimo novi hladni rat

1232

Sjevernoatlantska alijansa ne želi povratak Hladnog rata sa Rusijom, rekao je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Odnosi između NATO-a i Rusije su na najnižem nivou od Hladnog rata nakon prisajedinjenja Krima.

Međutim, Stoltenberg je tokom posjete Poljskoj naglasio da Alijansa ne želi sukob sa Rusijom.

“Ne želimo novi hladni rat niti novu trku u naoružanju. Naš cilj je mnogo pozitivniji i kooperativniji odnos sa Rusijom. U najmanju ruku, moramo raditi ka odnosu koji je predvidljiviji”, naglasio je Stoltenberg u govoru održanom na Univerzitetu u Varšavi.

On je istakao da su “kanali komunikacije i politički dijalog u najboljem interesu NATO-a”.

Alijansa traži održavanje novog sastanka između ambasadora i predstavnika Rusije prije dvodnevnog samita 8. i 9. jula u Varšavi.

Analitičari upozoravaju da bi samit lidera NATO-a mogao izazvati rast tenzija sa Moskvom jer će jedna od tema razgovora biti i moguće raspoređenja snaga u Poljsku i baltičke države – Estoniju, Letoniju i Litvaniju.

Rusija je zaprijetila da bi širenje NATO-a na istok predstavljalo prijetnju po njenu nacionalnu.

Međutim, poljski ministar odbrane Antoni Makijerevič je nakon sastanka sa Stoltenbergom o raspoređenju snaga govorio kao da je već dogovoreno.

“Na našim razgovorima potvrđeno je da će u Poljskoj i baltičkim državama biti četiri borbene grupe raspoređene po principu rotacije”, kazao je Makijerevič.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA