Stariji puše više!

677

Broj pušača u Republici Srpskoj smanjio se za nekoliko procenata u poslednjih desetak godina!

Učestalost pušenja danas iznosti 24,6 odsto, pokazala su poslednja istraživanja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IZJZ) sprovedena u Banjaluci, Doboju i Trebinju. Prema ovim istraživanjima učestalost pušenja raste sa godinama života, pa najmanje puše ispitanici uzrasta 15 do 18 godina (5,8 odsto) a najviše oni od 45 do 54 godine života (42,5 odsto).

Iako se procenat smanjio, on je i dalje alarmantan, pogotovo kada se zna da svake godine u svijetu od posljedica pušenja umre skoro šest miliona ljudi.

Prema riječima nacionalnog koordinatora za borbu protiv pušenja RS Darka Markovića najveći problem je u svijesti građana o problemima pušenja i štetnosti koje ono nosi.
– Pušenje je bolest koje izaziva zavisnost, koliko god to mnogi pušači neprihvatali kao takvo. Najvažnije je da se stvori svijest kod građana o tom problemu, a samim tim bi se pomoglo i pušačima da tu svoju zavisnost izliječe. To bi sve uticalo da se broj pušača znatno smanji – rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, cilj je spriječiti mlade ljude da počnu da puše, što se pokušava zakonskim putem, odnosno sprečavanjem prodaje cigareta mlađima od 18 godina. Druga mjera je poskupljivanje cigareta kroz akcize koje su u cijelom svijetu dale rezulate. Jedan od najboljih prmjera je Australija gdje kutija cigareta košta 12 dolara, i bez obzira na standard niko neće da da ih kupuje. Dok mi od akciza na cigarete finansiramo plate zaposlenih u javnoj upravi, moderne zemlje ovaj novac daju za liječenje oboljelih od karcinoma pluća, kao i finansiranje kampanja za napuštanje ove navike.

– Trenutno se u našoj zemlji radi i na tom pitanju. Ministri zdravlja iz RS i FBiH su uputili prijedlog Parlamentu BiH da se dio od akciza izdvoji na liječenje bolesti prouzrokovanih pušenjem. Takođe, u RS se dobro sprovodi zakon o reklamiranju duvanskih proizvoda, kao i zakon o prodaji cigareta mlađima od 18 godina. Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima će sigurno za neko vrijeme zaživjeti i kod nas, kao što je to u zemljama regiona poput Slovenije i Hrvatske. Zato prvo treba probuditi svijest građana da bi se ovaj zakon mogao lakše sprovoditi – kaže Marković i dodaje da će kontrola duvana u Srpskoj i dalje biti važna oblast u kojoj će se sprovoditi edukacija javnosti o štetnim efektima duvanskog dima.

Takođe, on je istakao da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS u saradnji sa IZJZ i drugim partnerskim institucijama i organizacijama nastaviti sprovođenje promotivnih i preventivnih aktivnosti usmjerenih na smanjenje učestalosti pušenja cijele populacije, a prvenstveno mladih.

Svjetska zdravstvena organizacija sa zemljama partnerima, svake godine obilježava 31. maj, Svjetski dan bez duvanskog dima. Ove godine obilježavanje Svjetskog dana bez duvanskog dima promoviše standardizovanje pakovanja cigareta, kao sveobuhvatnu multidisciplinarnu mjeru kontrole duvana koja ograničava reklamiranje ove industrije i doprinosi smanjenju potražnje njenih proizvoda.

Zoran Šišić/Srpskacafe.com

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA