Srbi sa Kosova bez vizne liberalizacije!?

567

Povodom preporuke Evropske komisije za ukidanje viza stanovnicima Kosova, srpski nevladin sektor iz pokrajine navodi da su Srbi izuzeti iz režima vizne liberalizacije.

NVO “Aktiv” poziva srpske predstavnike u kosovskim institucijama da u skladu sa zagarantovanim pravom na dvojno državljanstvo pokrenu pitanje vizne liberalizacije i za pasoše koje Srbija izdaje svojim državljanima na Kosovu.

Ova organizacija dodaje da se kosovski Srbi suočavaju sa brojnim administrativnim preprekama u ostvarivanju prava na lična dokumenta i da izuzimanje njihovih pasoša iz vizne liberalizacije može dovesti do toga da kosovski Srbi budu jedina grupa na zapadnom Balkanu podvrgnuta strogim viznim zahtjevima. Iz srpskog nevladinog sektora smatraju da bi takav scenario svakako značio diskriminatoran odnos prema kosovskim Srbima i pozivaju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Vladu Kosova ali i specijalne predstavnike EU u Srbiji i na Kosovu da insistiraju na paralelnom odobravanju vizne liberalizacije za pasoše koje izdaje Kosovo i za pasoše koje Srbija izdaje svojim državljanima na Kosovu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA