Spontani pobačaj – šta je uzrok i koliko traje oporavak? (VIDEO)

11502

Oko 15 % trudnoća završi se spontanim pobačajem, navode u UKC RS. Svaka trudnoća koja je do 22. nedjelje završila nenamjernim prekidom, ubraja se u spontani pobačaj. Nakon navedene gestacijske dobi riječ je o prijevremenom porodu, ističu doktori. Prema podacima Instituta za zaštitu zdravlja RS prošle godine bilo je ukupno 190 spontanih pobačaja u Srpskoj. Najviše neželjnih prekida trudnoće imale su žene u starosnoj dobi između 29 i 38 godina, navode u Institututu. Međutim, u najvećem broju slučajeva slučajeva doktori ne mogu utvrditi tačan uzrok spontanog. Pretpostavlja se da je riječ o prirodnoj selekciji, odnosno da organizam sam odbacuje plod sa oštećenjima, navode specijalisti ginekologije i akušerstva.

– 70% se govori o abnormalnostima ploda, znači u tih 70 % slučajeva najčešće su to hromopatije ili su neki štetni uticaji kao što su rengenska zračenja žene, rekla je dr Arnela Cerić-Baničević specijalista ginekologije i akušerstva.

U poznate uzroke spontanog pobačaja ubrajaju se abnormalnosti materice, infekcije, te hronične endokrinološke bolesti, navodi dr Cerić – Baničević. Ukoliko trudnici prijeti spontani, odmah se hospitalizuje na odjel konzervativne ginekologije. Nažalost, prijeteći pobačaji u polovini slučajeva završe se spontanim pobačajem, navode doktori.

– Naravno široka je dijgnostička paleta koja se radi na tom odjelu. Od ultrazvuka, briseva, kandidije , bris antibiogram koji čine 15-25 % uroka, pa cijeli jedan niz operacija ukoliko se radi o animalijama materice koje čine 1-5 % laparaskopija zatim tu je hromozomksi satus i dijabetes, dodala je dr Arnela Cerić-Baničević.

Spontani pobačaj se može završiti i bez kiretaže, odnosno čišćenja materice. Dešava se da žena prokrvari nakon čega se organizam sam očisti, objašnjavaju dokotri. Ipak, u najvećem broju slučajeva kiretaža je neophodna. Rani spontani pobačaj dešava se do 16. nedjelje gestacije, dok se svaki gubitak ploda između 16. i 22. gestacijske dobi smatra kasnim pobačajem. Iako nije lako izgubiti plod ni u jednom stadijumu trudnoće, za ženu je traumatičnije kada se spontni desi u visokoj trudnoći. Mnogo suza, i emocije poput ljutnje i nevjerice su sasvim normalna reakcija, kažu psiholozi.

– Ono što je jako bitno jeste da u tom nekom periodu tuguju i da prihvate da su tužne i da je sasvim normalan pad raspoloženja i gubitak volje za neke druge aktinosti. Ono što okruženje može da uradi jeste da pruži podršku, ali ne da daje neadekvatne savjete koji još više mogu da povrijede ženu, istakla je psiholog Irena Spasojević.

Ukoliko stanje tuge traje suviše dugo i žena ne može nikako da se vrati svojim ranijim aktivnostima , onda je potrebno da se javi na psiho terapiju,navodi naša sagovornica. Na UKC RS ističu i to da se povećava broj habitualnih spontanih pobačaja. Odnosno stanja gdje žena ima tri ili više nenamjernih prekida trudnoće za redom. Najćešće se u pozadini krije trombofilija, koja može biti genetska ali i stečena bolest.

– Pacijentkinja koja je imala jedan spontani povećava se stopa za 20 % da će se isto desiti i drugi put, ta stopa raste svaki sledeći put je 30-45 % veća mogućnost , tj povećava se učestalosr nakon prvog odnosno drugog spontanog, istakla je dr Arnela Cerić-Baničević.

Ono što je važno, navodi dr Cerić-Baničević, jeste da svaki bol u predjelu kralice treba prijaviti ginekologu. Ukoliko žena tek planira trudnoću trebala bi obaviti sistematski pregled.

– Sigurno bih savjetovala svakoj budućoj trudnici da prije trudnoće uradi kompletan gin. pregled što podrazumijeva pap test, bris, ultrazvuk, bazalni hormonski status, dodala je dr Arnela Cerić-Baničević.

Šta nakon spontanog, kada planirati narednu trudnoću? Doktori nemaju jedinstven stav o ovom pitanju. Nekada se savjetovalo da žena napravi pauzu pola godine, prije nego što ponovo ostane u drugom stanju. Međutim, danas se mišljenja razlikuju i savjet zavisi od zdravstvenog stanja, odnosno razloga spontanog pobačaja. Naša sagovornica navodi da mnoge žene zatrudne već dva mjeseca nakon spontanog pobačaja i na svijet donesu zdravo djete. Iako je put do potomstva ponekad teži nego što par očekuje, prepreke nisu nepremostive. Važno je voditi računa o zdravlju, uzimati terapiju ukoliko je potrebno, te izbjegavati stres.

Autor: Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA