Spiegel Online: U Hrvatskoj umjesto reformi cvijeta nacionalizam

510

Njemački list Spiegel Online danas je kao glavnu vijest na svojoj veb stranici imao analizu trenutne situacije u Hrvatskoj, nakon 100 dana nove Vlade. Kako piše Spiegel, nacionalistički ton u zemlji sve je glasniji.

– Već sto dana Hrvatska ima novu vladu. Medije se drži na uzdama, a nacionalistički je ton sve glasniji – navodi njemački list.

Analiza je obuhvatila je kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, za kojeg Spiegel tvrdi kako trivijalizuje fašističke zločine te da je oduzeo novac politički nepopularnim kulturnim i medijskim projektima. Podsjećaju i da je Povjerenik Savjeta Evrope za ljudska prava, Nils Muižnieks, prilikom posjete Hrvatskoj u aprilu izjavio da su socijalna kohezija i pluralizam pod prijetnjom u Hrvatskoj.

U tekstu dalje analiziraju kako Vladu vodi bivši farmaceutski biznismen Tihomir Orešković, ali kako uzde zapravo drži šef HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. Kao osnovne ciljeve nova je Vlada navela smanjenje duga, povećanje konkurentnosti u ekonomiji, poboljšanje efikasnosti uprave i smanjenje nezaposlenosti, a umjesto obećanih reformi zasad smo doživjeli samo borbu u sektoru kulture i ograničenje slobode medija, piše Spiegel.

Spomenut je slučaj nesuđenog ministra branitelja Mije Crnoje, a Spiegel u analizi piše i o spornim tekstovima ministra Hasanbegovića te smjenama na HRT-u, uključujući i izbacivanje satirične emisije Montirani proces iz programa. Kroz razgovor s politologom dr. sc. Sandrom Knezovićem i profesorom i politologom Žarkom Puhovskim Spiegel zaključuje da Hrvatska još uvijek nije Poljska ili Mađarska, no o “nacionalističko-konzervativnoj revoluciji” se već može govoriti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA