Slučaj Karamarko: Jedan glas do opoziva?

817

Prema dosadašnjim analizama za smjenu prvog potpredsjednika Vlade Hrvatske, Tomislava Karamarka, glasalo bi 75 poslanika u hrvatskom Saboru, a to je za glas manje nego što je potrebno da bi se izglasao opoziv.

Kako javljaju hrvatski mediji, 42 poslanika SDP-a, 98 poslanika HNS-a, po tri Laburista i IDS-a te po dva poslanika SDSS-a i HSU-a glasali bi za smjenu Tomislava Karamarka.

Božo Petrov, predsjednik Mosta najavio je da će njegovi poslanici glasati za opoziv, tako da u ovom trenutku Most može računati na 12 ruku. Za razliku od Petrova, Jure Martinović kazao je kako će glasati za Karamarkov ostanak u Vladi. Poslanici Mosta, Mišić i Lovrinović za sada kriju svoju odluku, jedino što je sigurno je , kažu, da će glasati “prema savjesti“.

S druge strane, Karamarko može računati na 56 glasova koji neće podržati njegovu smjenu. Riječ je o poslanicima Domoljubne koalicije plus Martinović, s obzirom da se po dva poslanika HSS-a i HSLS-a do danas nisu jasno izjasnili o “slučaju Karamarko“.

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba spada u kategoriji onih koji do sada nisu jasno rekli da li će podržati Karamarka ili njegovu smjenu. Ipak, s obzirom na izjave o Vladi koje je Bandić iznoso, može se očekivati da će glasati za ostanak šefa HDZ-a.

HSS će takođe naknadno donijeti odluku o opozivu, ali čini se da bi Branko Hrg bez obzira na volju vrha stranke mogao glasati za produžetak političkog života Karamarka. Četiri nezavisna poslanika, odnosno manjinci Šandor Juhas, Veljko Kajtazi i Furio Radin za sada nisu jasno rekli kako će glasati. Ipak, kao navode hrvatski mediji, može se očekivati da će se oni odlučiti za podršku SDP-u.

Radimir Čačić jasno je rekao kako se do sada nije odlučio kako će glasati. HRID će oo Karamarkovoj sudbini odlučivati ovog vikenda na saboru stranke. Međutim, poslanik Irena Petrijevčanin Vuksanović najavila je kako će ona biti protiv Karamarka. Prema pojedinim analziama, te izjavama koje je davao, skoro je sigurno da će i Drago Prgomet glasati protiv Karamarka.

HDSSB takođe je najavio da će vrh stranke raspravljati o opozivu Karamarka, nakon čega će donijeti odluku o tome kako će glasati njihova dva člana koji se, prema svemu sudeći, najradije ne bi priklonili ni HDZ-u, ni SDP-ovoj ideji za rušenje Karamarka.

srpskacafe.com

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA