Sjevernokorejski hakeri prijetnja Amerikancima

493
Sjeverna Koreja ima sposobne i opasne hakeri koji mogu da naštete američkim kompanijama.

Tehnika Sjeverne Koreje je često predmet ismijavanja na internetu. Iako se njihova oprema ne može porediti sa onom koju ima SAD, ipak uspjevaju utjerati strah u kosti Amerikancima i to svojim sposobnim hakerima.

Američki general Vinsent Bruks prošlog mjeseca je izrazio svoju zabrinutost u američkom senatu zbog porasta sjevernokorejskih hakera.

– Neću reći da su najbolji na svijetu, ali sigurno su među najbolje organizovanim hakerskim grupama koje danas ‘operišu’ – rekao je Bruks te napomenuo kako su već napadali američke kompanije.

Sjeverna Koreja se obično smatra nazadnom zemljom gde tehnologija nije razvijena, ali iako njeni stanovnici imaju restrikcije po pitanju interneta, članovi vladinih organizacija i vojske mogu da naprave mnogo štete američkim kompanijama.

Prije dvije godine hakovan je  kada su u javnost pušteni mnogi privatni filmovi i mejlovi zaposlenih u kompaniji, a specijalne službe su 99 odsto uvjerene da iza tog napada stoji Sjeverna Koreja.

Sjeverna Koreja ima oko 6000 treniranih hakera u svojoj vojsci i Bruks smatra da mogu nanijeti velike štete američkoj ekonomiji. Zato je predložio da do 2018. godine osnuju 133 tima koja će se boriti protiv sajber napada.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA