Šest miliona za 21 opštinu kroz “Lokalni integrisani razvoj” (VIDEO)

620

Oko šest miliona evra sredstava Evropske unije će se preko Razvojnog programa UNDP-a sliti u naredne dvije godine do 21 partnerske opštine u BiH kroz projekat “Lokalni integrisani razvoj”. Sporazum o realizaciji projekta sa UNDP potpisali su predstavnici lokalnih zajendica.

Sredstva će biti iskorišćena za unapređenje privrednog ambijenta, stoji u ovom sporazumu. To je za Elta televiziju potvrdio i Obren Petrović, gradonačelnik Doboja.

Međutim, nisu precizirani konkretni projekti kroz koje će se ova sredstva utrošiti.

Svoje mjesto u realizaciji projekta UNDP-a „Lokalni integrisani razvoj“ pronašli su Doboj i Orašje. Razvoj lokalne infrastrukture u područjima pogođenim poplavama 2014. godine, unapređenje životnog standarda za oko 100.000 ljudi jedan je od osnovnih ciljeva koji se želi postići ovim projektom.

Obren Petrović, gradonačelnik Doboja kaže da su oni ušli u projekat sa željom da sredstva usmjere u razvoj privrede.

Đuro Topić, načelnik Orašja, kaže da će oni nastaviti da razvijaju model registra poljoprivrednih gospodarstava tako da što veći broj njih prebave u registar privrednika.

– To ćemo stimulisati kroz subvenicije opština u koje očekujem da će se upravo UNDP uključiti. Ovako ćemo postići da svi koji se danas bave poljoprivredom uđu u sistem i imaju uplaćeno penziono i zdravstveno, kako bi se osigurali za budućnost i odlazak u penziju – pojasnio je Topić.

Zahira Virani, predstavnik UNDP BiH kaže da je njihov plan da podrže stanovništvo.

– Radi se o gotovo 100.000 građana, povratnika i ranjivih grupa. Ovo je program koji će, zajedno sa drugim donatorima, poput švedskog SIDA programa ili švajcarske Razvojna agencija, kroz pet godina doći do vrijednosti od 15 miliona američkih dolara. Nadamo se da ćemo u naredne dvije godine uspjeti da obezbijedimo nova radna mjesta građanima, pomognemo socijalno ugroženima,kao i zajednicama koje su bile poplavljene pomogne. Oni treba da se razvijaju i da napreduju- rekla je Virani.

Tri projekta u okviru ovog programa UNDP će realizovati do januara 2019. godine.

Biljana Đukić/Elta 1 HD

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA