SAD strahuje zbog Rusa – projekat gasovoda “Sjeverni tok 2”

546
SAD su duboko zabrinute zbog projekta gasovoda “Severni tok 2”, za koji smatraju da predstavlja pretnju njihovoj nacionalnoj bezbednosti.

To je izjavio specijalni izvjestilac američkog biroa za energetske resurse Ejmos Hokstin.

Od početne zamisli, prošle godine, taj projekat kojim bi se udvostručio obim gasa koji Rusiija isporučuje Njemačkoj, izazvao je snažne reakcije, konstatuje Rojters.

Evropska unija trećinu svog gasa nabavlja od ruskog Gazproma.

To pitanje pokrenuto je ove nedjelje u Vašingtonu, na sastanku energetskog savjeta SAD-EU, tijela uspostavljenog 2009. godine, nakon gasne krize kada je Rusije presjekla isporuke gasa Ukrajini, što se odrazilo i na druge evropske zemlje.

– Naša privrženost energetskoj bezbjednosti u Evropi u direktnoj je vezi sa našom brigom za nacionalnu bezbjednost – rekao je Hokstin na telekonferenciji.

– SAD su duboko zabrinute zbog gasovoda koji bi ugrozio ekonomsku održivost Ukrajine – rekao je on i dodao da bi to “produbilo jaz između Istoka i Zapada”.

Konzorcijum “Sjeverni tok 2”, u kome su “Gazprom”, “E.On”, “Wintershall”, “Shell”, “OMV” i “Engie”, ističe da je taj projekat u potpunosti komercijalan i da je ruski gas jeftiniji od tečnog prirodnog gasa koji bi, na primjer Amerikanci, mogli da isporuče.

Hokstin, međutim, odbacuje taj argument i tvrdi da za Evropu nema ekonomske logike da “udvostruči fizičku infrastrukturu koja nije dostupna novim tržištima”.

– Postoje ogromne količine gasa koji će u narednih pet godina na tržište stići iz Australije i SAD – rekao je on.

Rojters ukazuje da analitičari postavljaju pitanje koliko će tog gasa stići u Evropu, prije nego u Aziju, gdje je potražnja u porastu i gas će vjerovatno poskupjeti.

Prema Gazpromu, “Sjeverni tok 2” treba da bude završen do kraja 2019.godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA