Čičković i Kremić sa optimizmom na dogovor o popisu?

522

U Sarajevu je danas počela sjednica Centralnog popisnog biroa na kojoj se raspravlja o prijedlogu jedinstvenog programa za obradu podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković rekla je uoči sjednice da sa umjerenim optimizmom gleda na mogućnost da danas bude postignut dogovor.

– Treba razgovarati o svim otvorenim pitanjima – rekla je Čičkovićeva novinarima i podsjetila da rukovodioci statističkih agencija od 18. aprila nisu imali konsultacije o tome.

Ona je potvrdila da je direktor Agencije za statisku BiH Velimir Jukić dobio pismo od šefa tima Međunarodne posmatračke operacije /IMO/ Pitera Everersa u kojem poziva na dogovor o jedinstvenom programu obrade podataka i predlaže razmatranje mogućnosti prolongiranja objave rezultata popisa.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić izrazio je optimizam da će Jukić utvrditi metodologiju obrade popisne građe kako bi to bilo objavljeno u “Službenom glasniku”, a time omogućeno i objavljivanje podataka popisa, što je jedna od uslova na evropskom putu BiH.

Za razliku od direktora entitetskih agencija za statistiku, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović ne očekuje da bi danas mogao da bude usaglašen jedinsteni program za obradu podataka popisa.

– Ne očekujem da će danas biti usvojena jedinstvena metodologija obrade podataka. Direktor Agencije za stitisku BiH i njegovi zamjenici ušli su u političke igre i nisu u kapacitetu da donesu jedinstveni program za obradu podataka – rekao je Osmanović.

On kaže da aktuelni menadžment statističkih agencija nema kapacitet da završi posao objave podataka popisa stanovništva BiH.

Osmanović smatra da nema svrhe da se mijenja Zakon o popisu stanovništva BiH i time prolongira datum objavljivanja podataka ukoliko nema dogovora o jedinstvenom programu obrade podataka popisa.

– Moja preporuka je da se direktor Agencije izjasni do kojeg roka će usvojiti jedinstvenu metodologiju obrade popisne građe i koliko im vremena treba za obradu – rekao je Osmanović.

Posljednja sjednica Centralnog popisnog biroa održana je sredinom aprila, ali nije postignuta saglasnost o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva, odnosno metodologija za utvrđivanje rezidentnog stanovništva.

Objavljivanje rezultata popisa stanovništva sprovedenog 2013. godine jedan je od uslova koji je evropski komesar Johanes Han naveo kako bi BiH dobila upitnik EU o spremnosti zemlje da se priključi Uniji.

Sprovođenje popisa stanovništva 2013. godine koštalo je više od 50 miliona KM, a zakonski rok za objavu rezultata je 1. jul.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA