Radionica djeca u saobraćaju (VIDEO)

565

Danas su u Trebinju započele radionice na teme “Unapređenje bezbjednosti u oblasti izrade planske i tehničke dokumentacije” i “Bezbjendost saobraćaja u zonama škola”. Radionice organizuje Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Agencija za bezbjendost saobraćaja RS.

Tema dvodnevnog seminara”Unapređenje bezbjednosti u oblasti izrade planske i tehničke dokumentacije” i “Bezbjendost saobraćaja u zonama škola” odnosi se na planiranje i na obezbjeđenje zona oko škole, kaže Krsto Lipovac profesor na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. Po njegovim riječima bitno je obezbjediti učenika, a to se može uraditi kroz dva različita koncepta.

– Jedan je kako okruženje prilagoditi djeci da njima bude što lakše da učestvuju u saobraćaju, da infrastruktura bude prilagođena njihovim ograničenjima, njihovim sposobnostima koji su u skladu sa njihovim uzrastom, rekao je profesor na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu Krsto Lipovac.

Drugi konncept se odnosi na mogućnost kako djecu brzo i bezbjedno prilagođavati okolini. Na taj način je bitno kod djece ukorijeniti ispravno ponašanje u saobraćaju. Sa druge strane poblem su vozači, koji se protiv zakonito ponašaju u blizini škola. Lipovac kaže na sreću to je manji broj vozača.

– Sistem mejra može da utiče na njihovo ponaćanja, jedan od najvaćnijih je Zakon i zakonksi osnov i način primjene propisa, rad saobraćajne policije, tuv prisila ili primjene propisa, a drugi način su kampanje, dodao je Lipovac.

Radionice organizuju Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Agencija za bezbjendost saobraćaja RS. Nakon Trebinja, radionice će se održati u Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Banja Luci.

Novinar: Nebojša Kolak

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA