Putin sprema novo gasno tržište od milijardu dolara

501

– Danas smo korak bliže osnivanju jedinstvenog tržišta za ugljovodonike do 2025. godine, koje je bilo predmet mnogih diskusija i argumenata – rekao je Putin.

Ukupna dobit od stvaranja jedinstvenog gasnog tržišta za članice EEU do 2025. godine će premašiti iznos od milijardu dolara godišnje u gasnom sektoru i od osam milijardi dolara u naftnom sektoru, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

– Danas smo korak bliže osnivanju jedinstvenog tržišta za ugljovodonike do 2025. godine, koje je bilo predmet mnogih diskusija i argumenata – rekao je Putin na zasjedanju Vrhovnog savjeta Evroazijske ekonomske unije, a prenosi ruska agencija Tass.

– Odgovarajući dokumenti su pripremljeni, a njima se predviđa jednaka konkurentna pozicija širom Unije, s ciljem dostizanja ukupne koristi od preko milijardu dolara godišnje u gasnom sektoru i do osam milijardi dolara godišnje u naftnom sektoru – kazao je Putin.

Članice EEU su, kako je dodao, takođe dogovorile kreiranje zajedničkog tržišta električne energije do 2019. godine.

– Prema procjenama stručnjaka, BDP članica EEU će po realizaciji ovog zadatka porasti za dodatnih sedam milijardi dolara – kazao je Putin.

Evroazijska ekonomska unija je ekonomski blok koji je zvanično uspostavljen u januaru 2015. godine. Članice EEU su trenutno Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA