Pronađena ogromna nepoznata životinja u dubinama okeana

631

Najveći morski sunđer na svijetu, veličine manjeg kombija, nađen je u dubokim vodama kod Havaja, ali naučnici još nisu utvrdili kojoj vrsti pripada.

Tim naučnika otkrio je sunđer na dubini od oko 2.100 metara u zaštićenom području kod obala Sjeverozapadnih havajskih ostrva, koje je najvećim dijelom neistraženo.

Retku životinju, plavičasto-bijele boje, nalik mozgu, ugledali su naučnici prošlog ljeta kada su je snimile kamere zakačene na njihovo podvodno vozilo. Naučnici iz Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA) i Univerziteta Havaja proučavali su sunđer oko godinu dana prije nego što su objavili svoje zaključke.

– Najveći dio naše planete leži u dubokim vodama i velika većina toga nikada nije bila istražena. Otkriće tako ogromnog i vjerovatno starog sunđera ističe koliko mnogo može da se nauči istraživanjem dubokih i prastarih okruženja – izjavio je istraživač Danije Vagner iz NOAA.

U studiji objavljenoj ove sedmice u naučnom magazinu “Marine biodiversity” navodi se da je sunđer nađen u vodama Sjeverozapadnog nacionalnog parka na Havajima, najvećem zaštićenom području u SAD i jednom od najvećih na svijetu.

Biolog Kristofer Keli iz Podvodne istraživačke laboratorije na Havajima, koji je pomogao Vagneru u vođenju ekspedicije, izjavio je da su uzeli uzorke sunđera iste vrste koji su našli dan prije ogromne životinje i poslali ih najboljim svjetskim stručnjacima, ali da niko nije mogao da utvrdi kom rodu pripada nađena životinja.

– Imamo ovu životinju na koju vjerovatno nikada nismo ranije naišli i ogromna je, i to unosi malo intrige u duboke vode i šta tamo dole još postoji – rekao je Keli.

Sunđer je širok oko 2,1 metra i dugačak oko 3,5 metra. Iako taj sunđer nije mnogo veći od drugih nađenih sunđera, istražitelji kažu da njegovo otkriće pokazuje važnost istraživanja dubina okeana u cilju nalaženja nepoznatih i misterioznih oblika života.

Pregledajući naučnu literaturu, utvrdili su da je to najveći sunđer koji je do danas dokumentovan. Naučnici procjenjuju da su neki od najvećih sunđera nađeni u plićim vodama stariji od 2.300 godina, zbog čega se postavlja pitanje koliko bi mogli da budu stari organizmi na velikim dubinama koji nikada ranije nisu viđeni.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA