Promovisana knjiga “Kako je fudbal porastao?”, autora Mihajla Todića (VIDEO)

769

Ljubitelji fudbala možda nikada nisu sebi postavili pitanja: zašto fudbal igra jedanaest igrača, zašto se penal izvodi sa jedanaest metara, zašto gol ima takve dimenzije? Rješenje te zagonetke potražio je sportski novinar Mihailo Todić, upravo kad mu je jedan od kolega postavio takvo pitanje.

– Fudbal nema jedanaest igrača, fudbal po pravilima ima između sedam i jedanaest, a svaki trener koristi da izabere najveći mogući broj, nećete vi napraviti nikakvu grešku ako izađete sa sedam igrača poslije deset minuta uvedete i osmog, poslije dvadesetog uvedete i devetog, pa dogurate do jedanaest, to su pravila koja su dozovljena u fudbalu, ali bolje je početi sa jedanaest – objašnjava Todić.

Zanimljivo je da je Todić bio aktivni fudbaler do svoje 22 godine života, a onda se otisnuo u novinarske vode. Logičan put fudbalera je, trenerski poziv, ali Todić kaže da je oduvijek znao da će biti sportski novinar.

– Dva su dobra razloga, prvo ja sam vrlo rano okačio kopačke o klin i sa njima rukavice već u dvdeset drugoj godini, a drugi razlog je što je meni novinarstvo bilo krajnji cilj odrastanja, imao sam kod sebe jasno saznanje. Jednog dana biti sportski novinar, prije ili kasnije u dvadeset drugoj ili četrdeset drugoj, desilo se da sam postao ranije – priča Todić.

I Mihailova supruga je sportski novinar, pa se zna desiti i malo zategenuta situacija kad su u pitanju sportski događaji.

– Dosta često, sreća navijamo za iste klubove, pa se tu ne svađamo pa tu nemamo razmiricu. U principu, dosta se ne slažemo oko dosta stvari. Ja kao novinar u redakciji u kojoj svi rade sve, malo više radim i neke druge sportove, ne samo fudbal pa se tek onda tu posvađamo – dodaje Maja Todić.

A kad su navijačke strasti u pitanju Mihaila i Maju vežu iste boje njihovih omiljenih klubova, plavo bijela. Mihailo navija za klub u kojem je igrao, OFK “Beograd”, dok je Maja navijač “Leotara”, klub iz grada u kojem je rođena.

Novinar: Nebojša Kolak

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA