Projekat “Sestrinstvo u zajednici” (VIDEO)

929

Dom zdravlja u Prijedoru provodi projekat Sestrinstvo u zajednici, kojim je obuhvaćeno 16 timova porodične medicine. Projekat se provodi u tri komponente, a prva će trajati do 2017. godine.

Zahvaljujući projektu “Sestrinstvo u zajednici”, pacijenti koji su nepokretni ili oni kojima je potrebna kompleksa njega neće morati dolaziti u ambulante porodične medicine, već će im biti omogućen pregled u njihovim domovima. Borka Kragulj kaže da će joj to mnogo značiti, jer svaki odlazak ljekaru za nju, koja je slabo pokretna predstavlja veliki problem.

– Ja moram platiti taksi ili nekoga zamoliti da me odveze. U apoteku ne mogu ići. Sve drugi rade za mene. Ja jedino jedem sama, a i tu se umorim – rekla je pacijentkinja Borka Kragulj.

Cilj pomenutog projekta jeste da se unaprijedi zdravlje stanovništva u BiH, ističe Slavica Popović, direktor Doma zdravlja u Prijedoru. Veliku ulogu u tome imaju upravo medicinske sestre.

– Zdravstvenu zaštitu pacijentima pruža tim porodične medicine, kojeg čine ljekar i dvije medicinske sestre. Mi smo nastojali da vratimo ulogu sestrama koje su imale i prije ovog projekta – izjavila je za Elta 1 HD direktor Doma zdravlja Prijedor, Slavica Popović.
Projekat finansira Vlada Švajcarske, a provode ga Fondacija “Fami” i Univerzitetska bolnica u Ženevi. Vrijednost prve faze koja se provodi od 2012. do 2017. godine je osam miliona maraka.

– Što se Prijedora tiče, nabavljena je određena oprema, izvršena edukacija medicinskih sestara. Nabaviće se i vozilo – rekao je direktor Fondacije “Fami”, Dejan Sredić.
U projektu “Sestrinstvo u zajednici” učestvuje 16 timova porodične medicine prijedorskog Doma zdravlja. Pored Prijedora, edukacija medicinskih sestara provedena je i u Bijeljini, a planirano je da se projekat provodi i u drugim gradovima Srpske.

Autor: Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA