Prekrajanje istorije: Miloš Obilić – Srbin ili Albanac?

865

Uprkos animozitetima i stereotipima, saradnja između Srbije i Albanije je moguća, ocijenila je direktor Centra za demokratiju i pomirenje u jugoističnoj Evropi Zvezdana Kovač.

Kovač je na konferenciji “Srbija i Albanija – prema evropskoj budućnosti” ukazala da se mediji, ali i obrazovanje vrlo često koriste kao moćno oružje u nadogradnji egocentričnih stavova.

Predstavljajući projekat Centra “Zajedničke istorijske čitanke” koje pružaju više različitih pogleda na isti događaj, ona je navela da je studentima neophodno da imaju više činjenica, kao i da se ohrabruje njihovo kritičko razmišljanje.

Njeno izlaganje da ima više verzija jednog događaja, odnosno primjer da je u jednoj zemlji Miloš Obilić predstavljen kao junak, a u drugoj kao kukavica, prekinuo je jedan od učesnika konferencije, albanski novinar Ben Andoni koji  je naveo da je on kao student istorije učio da je Miloš Obilić bio Albanac.

– Eto i treće verzije – kazala je ona nakon čega su se učesnici složili da je to još jedan primjer koji ukazuje da događaje treba sagledati iz više uglova.

Kovač je najavila i da će Centar uskoro završiti rad na udžbeniku o ratovima iz devedesetih uz podršku ministarstava prosvjete zemalja regiona.

– Trebalo nam je deset godina da se izborimo da to postanu udžbenici i da se koriste – rekla je ona, a kao jednu od prepreka je navela da su sve zemlje tražile da se izbraci karikatura iz udžbenika gdje je Albanija predstavljena kao lijepa žena, Srbija kao zmija, a Crna Gora kao majmun.

– Nismo hteli da izbacimo jer radimo sa istoričarima koji imaju kredibilitet – kazala je ona i naglasila da cilj te organizacije nije da mijenja nacionalnu istoriju već da se pomogne nastavnicima u školama.

Centar za demokratiju i pomirenje objavio je set čitanki koji se bavio periodom od Osmanskog carstva do Drugog svjetskog rata i bio je na raspolaganju nastavnicima širom regiona, a njihov najveći kvalitet je to što pružaju različite poglede na iste događaje.

Tokom današnje konferencije o odnosima dvije zemlje je rečeno da Srbi i Albanci nemaju dovoljno informacija jedni o drugima, da ima puno predrasuda i zaziranja, ali da oba naroda žele bolje odnose.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA