Prekinuta sjednica o popisu – bez konkretnih rješenja

522

Svi oni koji su imali šta da kažu o načinu objave rezultata popisa stanovništva okupili su se u Parlamentu BiH. Na vanrednoj sjednici statističari nisu mogli da dođu do riječi, jer su glavnu vodili političari svih parlamentarnih stranaka.

U parlamentu se pojavio i Velimir Jukić, čije su odluke podigle javnost na noge, a toj istoj javnosti Jukić poručuje da se ne osjeća krivim.

– Ja sam postupio kako je zakon nalagao, i to je cijela istina. To je moj odgovor na sve optužbe, da je neko uradio ovo ili ono – kazao je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH.

Namjere onih koji su zatražili sjednicu su bile dobre, ali nisu usvojena konkretna rješenja. Samo je zatražena informacija od Savjeta ministara o načinu usvajanja odluke o jedinstvenom programu obrade podataka. Nešto drugo je trebalo zatražiti, poručuje Dušanka Majkić, SNSD–ov poslanik u bh. parlamentu.

– Šta parlament može – i mi ćemo u tom smislu predložiti taj zaključak – može da stavi van snage takvu odluku, i da se nastavi onako kako je Savjet ministara zamislio da se stvar okonča – rekla je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

O ovakvim i sličnim prijedlozima u parlamentu se nije ni raspravljalo. Kako i bi, kada su partije iz Federacije odmah na početku pružile otpor. SDP-ov Denis Bećirović je otišao i korak dalje, pa je priču nazvao festivalom šovinizma, nacionalizma i brojanjem etničkih krvnih zrnaca. Poslanici iz Republike Srpske govorili su jednim glasom, pa su još jednom podsjetili zašto o svemu treba razgovarati.

– Prema nezvaničnim informacijama, greške u popisu su oko 11 odsto, a Eurostat ne priznaje greške preko pet odsto – naglasila je Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u PD PS BIH.

U Savjetu ministara još nisu dobili zahtjev za dostavljanjem informacije, a kada ga dobiju o njemu će se izjasniti, poručuje zamjenik predsjedavajućeg Mirko Šarović. Što se tiče partija iz Federacije, o popisu više nema šta da se kaže.

– Mogu još jednom ponoviti, to je odgovornost direktora, i ja u potpunosti razumijem kakve su njegove odgovornosti u granicmaa zakona – rekla je Borjana Krišto, poslanik HDZ BiH u PD PS BiH.

– Proces vezan za popis stanovništva u BiH treba nastaviti i ova parlamentarna rasprava ni na koji način na to ne treba da utiče – smatra Šefik Džaferović, poslanik SDA u PD PS BiH.

Bez obzira na neusaglašene stavove, o popisu će se još raspravljati u Parlamentu BiH. I to već za desetak dana, pod uslovom da Savjet ministara tribunima dostavi ono što su tražili.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA