Povodom Svjetskog dana klime učenici posjetili fabriku vode (VIDEO)

730

Povodom obilježavanja Internacionalnog dana klime, učenici Osme osnovne škole i članovi Ekološke sekcije posjetili su danas Brčansku fabriku vode. Ovom prilikom ujedno je najavljen i projekat “Selekcija otpada pogodnog za reciklažu ” u školama Distrikta. Događaj je pratila naša dopisnička ekipa iz Brčkog.

Učenici Osme osnovne škole i članovi ekološke sekcije, posjetom Fabrici vode u Brčkom obilježili su Internacionalni dan klime. Bila je to prilika da se najmlađi upoznaju sa procesom prerade pitke vode, ali i da unaprijede svoje sveukupno obrazovanje iz oblasti ekologije, gdje su prema riječima njihove učiteljice i te kako aktivni.

– Mi znači tokom cijele godine vršimo, ovaj,selekciju otpada,uređujemo školsko dvorište, pravimo razne panoe, obilježavamo znači ekološke datume. Datume posvećene zdravlju, rekla je profesor razredne nastave Edina Demić.

– Došli smo u Fabriku vode da bismo naučili kako se prečišćava, da bismo vidjeli kako se prečišćava voda i naučili nešto novo, kazala je učenik Osme osnovne škole Nejla Ahmetašević.

Okupljanje učenika ali i predstavnika Pedagoške institucije u Brčkm, bila je prilika i da se najavi novi projekat o prikupljanju i recikliranju čvrstog otpada u svih petnaest Osnovnih škola na području Distrikta.

– Nama je cilj da najavimo projekat „Selekcija otpada pogodnog za reciklažu“ koji će se implementirati u 15 škola na prostoru BD. Smatramo da ćemo učenicima od malih koraka dati upute na koji način da daju svoj doprinos za zaštitu okoliša, kazala je pojekt menadžer JP“Komunalno Brčko Ismeta Osmanović.

– Radi se o ekološkom projektu, o reciklaži otpada. Značajno je da mladi, dakle učenici u najmlađem uzrastu od početka se nauče, tako da kažem obavezi zaštite okoline jer mi odrasli malo vodimo računa o tome, rekao je direktor Pedagoške institucije Slobodan Ristić.

Osnovci će, zahvaljujući projektu Javnog preduzeća Komunalno,koji će se finansirati sredstvima iz Evropske unije, već od naredne godine, imati prilku da smeće u dvorištima svojih škola odlažu u posebne kontejnere namjenjene reciklaži. Tim činom ne da će samo sačuvati i uljepšati životnu sredinu, nego i svojim školama, obezbjediti simbolične finansijske prihode.

Novinar: Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA