Potpuna rekonstrukcija crkve Svetog proroka Ilije u Tesliću!

3432

Na crkvi Svetog proroka Ilije u Tesliću u toku su radovi na potpunoj rekonstrukciji. Od stare crkve ostaće samo zidovi. S obzirom da ova pravoslavna svetinja datira još iz 1925. godine, a da je obnovljena samo jednom i to 1978. rekonstrukcija je bila i više nego neophodna.
Radovi će teći u tri faze, a prva bi trebala biti završena do početka avgusta ove godine kada crkva proslavlja i svoju slavu Svetog proroka Iliju.

– Sada se radi prva faza obnove. To znači da se kopaju stope, da se rade nove stope, armiraju, kao i sve ono što je po projektu predviđeno za prvi dio koji podrazumijeva grube radove sa krovnim pokrivačem, kaže sveštenik Marinko Jokić za ELTA 1 HD televiziju.

Bogosluženje tokom radova neće prestajati. Sve iz stare crkve sveštenstvo je premjestilo u šator koji su uz pomoć vjernika priložnika postavili pored crkve. Upravo ispod šatora u narednom periodu obavljeće se bogosluženja, a sve to ima i posebnu simboliku.

– Da se podsjetimo Starog zavjeta, kao što je to nekad bio šator pomirenja. U šatoru smo pripremili i obezbijedili sve za bogosluženja. Tako pored toga što obnavljamo, potpuno smo iseljeni iz crkve Sv. proroka Ilije, imamo pored toga crkvu pod šatorom u kojoj se molimo da Gospod blagoslovi sve naše radove kako bi osbnova uspješto bila završena, dodaje otac Marinko.

Vjernici pričaju da je bilo krajnje vrijeme za obnovu crkve. Upravo na ovom mjestu mnogi od njih sklopili su brak, krstili djecu, i obavili druge vjerske obrede, a redovno dolaze i na bogosluženja. Za crkvu vežu najplemenitije trenutke u životu te im zbog toga obnova i njeno očuvanje mnogo znače.

– Toliko mi je drago što će izgledati odlično. A, drago je mnogim vjernicima koji dolaze, ja sam vjernik stalno dolazim, kaže djed Milan Ninković iz Lug Barića.

Početak druge i treće faze obnove crkve zavisiće prije svega od priloga vjernika. Upravo zbog toga sveštenstvo je pozvalo sav vjerni narod koji je u mogućnosti da od srca pomogne koliko može pri obnovi. U te svrhe u planu je organizovanje i donatorske večeri koja bi trebala biti održana u septembru ove godine.

Novinar: Biljana Stokić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA