Poslanici za povećanje broja zaposlenih – želje ili stvarnost?

570

Povećati broj zaposlenih i održati trenutna radna mjesta – to su osnovni ciljevi Strategije zapošljavanja u Srpskoj u naredne četiri godine. Dok opozicija smatra da je to samo spisak lijepih želja, vladajući priznaju da je vrijeme da sa riječi pređu na djela.

Opoziciju je iznenadila samokritičnost vladajućih, pa su im poručili da su upravo oni odgovorni za loše stanje u privredi Srpske.

– Njegujete princip partokratije u elektro sektoru u kojem radite pa ste 2014. zaposlili, a to treba pohvaliti kako vas shvatam, 800 novih radnika – rekao je poslanik Napredne Srpske u NSRS Adam Šukalo.

– Tačno je da je u RITE Gacko zaposleno više od 200 novih radnika. Tačno je da imamo viška zaposlenih, imamo viška u svakoj instituciji. Ali šta hoćete vi Šukalo? U Hercegovini nema drugog subjekta da zadrži taj narod na tom prostoru – rekao je poslanik SNSD u NSRS izvršni direktor RITE Gacko Srđan Milović.

Šukalo je optužio vladajuće da će građani plaćati višu cijenu struje zbog njihovog prekomjernog partijskog zapošljavanja. Milović ga je pozvao da dođe u Gacko da se uvjeri da to nije tako. SDS-ov Vukota Govedarica je zaključio da Šukalo ne treba da se izlaže trošku kako bi vidio ono što je javna tajna. DNS-u smeta siva ekonomija, ali i to što boračke kategorije nemaju primat pri zapošljavanju. Sumnjaju da poslodavci zloupotrebljavaju subvencije.

– Određeni poslodavci zapošljavaju radnike po tim projektima i drže ih u radnom odnosu dok traju sredstva koja Vlada donira, što nije dobro – rekla je šef Kluba poslanika u NSRS Spomenka Stevanović.
Da ni prethodna Strategija zapošljavanja nije urodila plodom-smatraju u SDS-u. Dokaz za to je, kažu, dopis 167 nezaposlenih ljekara koji traže ukidanje moratorijuma na ograničavanje zapošljavanja ljekara u Srpskoj.

– U razgovoru sa mladim ljekarima, oni su mi već ukazali da jedan dobar broj njih već uči njamački jezik i planiraju onako maltene kolektivno autobusima da odu u Njemačku da rade – istakao je poslanik SDS-a Želimir Nešković.

Iz NDP-a predlažu smanjenje poreza na plate. Resorni ministar Milenko Savanović poručuje da je potrebno smanjiti broj radnika na crno za koje poslodavci ne uplaćuju doprinose. Većina poslanika saglasna je da Strategija nudi dobre ideje, ali da je potrebno zasukati rukave kako bi ih nadležni ostvarili.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA