Posjetili smo porodlište u Doboju (VIDEO)

3278

Upravo okupana, presvučena i dobro ušuškana. Za koju minutu, tek rođena bebica biće na najljepšem mjestu: u naručju svoje majke. Za babicu Petru Radonjić ovakvi trenutci su zlata vrijedni, mada priznaje da je za 39 godina rada u porodilištu bolnice Sveti apostol Luka u Doboju doživjela i tužne trenutke. Ipak, kaže da pamti samo lijepe stvari i brojne anegdote koje su vječno utkane u zidove porodjajne sale. Petra se prisjeća da je još kao mlada babica i sa bebom u stomaku punim srcem radila svoj posao. A tako je i danas.

– Kolegica koja je samnom radila, takođe je bila u poodmakloj trudnoći. Zamislite nas dvije trudnice i još treću koja se porađa i kako se sve tri krećemo kroz porodjajnu salu. Recimo, u skorije vrijeme se desilo da se u jednom momentu poradjaju tri žene, a nas tri sestre radimo u smjeni. Znači, svaka od nas porađa svoju ženu i svaka drži svoju bebu – rekla je medicinska sestra – akušer, Petra Radonjić.

A nekada su u ovom porodilištu babice imale i po 13 porodjaja u smjeni. Godišnje se rađalo i preko 3 500 beba. Usljed ratnih dešava i migracije stanovištva taj broj se znatno smanjio pa je tako prošle godine obavljen 1301 porođaj. Zaposleni podsjećaju da se dobojsko porodilište, po broju obavljenih porodjaja, nalazi na drugom mjestu u Srpskoj, odmah poslije UKC RS.

– Bolnica je sama osnovana devetog marta 1952. Godine. Tada je i osnovano porodilište. Ono je tada bilo malog kapaciteta jer se većina porodjaja obavljala kod kuće. Ali od 1952. godine mi imamo trend porasta broja porodjaja na ovim prostorima – izjavila je načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo u bolnici Sveti apostol Luka Doboj, dr Gordana Sredanović.

– Prije rata, ja nisam tada radila ovdje, je bio veliki broj porodjaja. Dobojsko porodilište pokriva veliku regiju od Bosanskog Broda sve do Obudovca pripada bolnici Doboj – rekla je dr Gordana Sredanović.

Zahvaljujući brojim renoviranjima i predanom radu osoblja, ovo porodilište izgleda bolje nego ikad. Porodjajne i operacione sale odišu svježinom i čistoćom, a na tuš kabinama i toaletima bi im pozavidjele mnoge porodilje.

– Od 2014. je krenula faza renoviranja ginekologije. Radili smo u veoma teškim uslovima. Mi nismo imali prostorije da se izmjestimo kompletno porodilište i da se renovira. Tad smo renovirali i radili najnormalnije i možemo da se pohvalimo da nismo imali nikakvu intrahospitalnu infekciju. Prošle godine smo renovirali porodjajnu salu. Sobe smo, nažalost, samo krečili. Nismo imali više sredstava. Renoviranje porodjajne i operacione sale je donacija predsjednika Republike – kaže glavna sestra Sanja Galić.

Dobojsko porodilište je 2011. godine prvo u BiH dobilo apartman sa porodjajnom salom u kojoj članovi porodice mogu da prisustvuju dolasku novog člana porodice. Prisustvo oca na porodjaju se ne naplaćuje, a cijena apartmana po danu iznosu 50KM.

– Samo zakaže svom akušeru da otac djeteta želi da prisustvuje porodjaju. Mi ih obučemo, ispoštujemo pravila i uđe i bude prisutan – rekla je Galićeva.

Ja sam, evo, ovdje, odabrala apartman. Što se tiče hrane, higijene, ljudi, stvarno su maksimalno korektni. Profesionalni, jako ljubazni, odgovorni. Jedno pazi bebu, drugo pazi mene kako bi oporavak što bolje protekao, što i jeste u principu tako – rekla je Biljana Blagojević Cvijanović.

Zaposleni u ovoj ustanovi su dokaz da se uz malo volje, puno truda i predanog rada mogu postići veliki rezultati. Iako, kako kažu, ne mogu uvijek svima udovoljiti, ističu da im je najbitnije da majka i beba zdravi i nasmijani odu svojoj kući. A za porodjaje koji tek dolaze, njihova vrata su, poručuju, uvijek otvorena.

Autor: Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA